Svet

Nekdanji premier obtožen umora

STA/M.J.
12. 12. 2013, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekdanji tajski premier Abhisit Vejjajiva je bil danes obtožen umora v zvezi z vojaškim zatrtjem množičnih protestov pred tremi leti, je sporočilo tožilstvo. To se je za ukrepanje proti njemu odločilo, medtem ko protestniki, tudi s podporo Abhisitove opozicijske stranke, v Bangkoku zahtevajo odstop vlade premierke Yingluck Shinawatra.

Reuters

V času Abhisitovega vodenja vlade je bilo leta 2010 v spopadih med protestniki, naklonjenimi nekdanjemu voditelju Thaksinu Shinawatri, in varnostnimi silami ubitih več kot 90 ljudi. Varnostne sile so na protestnike streljale s pravimi naboji.

Tožilstvo Abhisita in njegovega nekdanjega namestnika Suthepa Thaugsubana obtožuje izdajanja ukazov, ki so vodili v umore in poskuse umorov s strani varnostnih sil.

Abhisit obtožbe zavrača in jih opisuje kot politično motivirane. Po današnjem zaslišanju je lahko po plačilu varščine odšel na prostost, je sporočil njegove odvetnik. Suthepa danes na sodišču ni bilo in je zaprosil za preložitev zaslišanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Suthep je sicer na čelu trenutnih protestov proti vladi premierke Yingluck. Protestnikov, ki zahtevajo, da se konča vpliv njenega brata Thaksina na politiko države, ni zadovoljila niti premierkina napoved volitev februarja prihodnje leto.