Slovenija

V NEK so ugotovili, kaj je povzročilo zaustavitev

STA / S.R.
25. 11. 2013, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nuklearna elektrarna Krško (Nek) je od druge ure davi vnovič vključena v elektroenergetsko omrežje. Obratuje s 35-odstotno močjo in postopno dviguje svojo obremenitev. Motnjo, ki je povzročila njeno sobotno samodejno zaustavitev, so v Neku odpravili, svojo polno zmogljivost pa bo dosegla predvidoma v prihodnjih nekaj dneh, so sporočili iz Neka.

Dolenjski list
Nuklearna elektrarna Krško.

Uprava Neka je danes sporočila, da so pri pregledu novega merilnega sistema temperature reaktorskega primarnega hladila, ki so ga vgradili pri nedavnem remontu, ugotovili, kaj je povzročilo neželene motnje. Njihovi strokovnjaki pa so, da bi zagotovili njegovo pravilno delovanje, v času kratkotrajne zaustavitve elektrarne izvedli potrebne prilagoditve njegovih relejev.

Elektrarna se je sicer zaustavila v soboto zjutraj, ko je zaščito reaktorja sprožilo neustrezno delovanje novega merilnega sistema temperature reaktorskega hladila. V nuklearki pa so nato opravili temeljito diagnostiko in na krmilnih elementih oz. relejih izvedli korektivne ukrepe, so dodali.

Ker so ob zaustavitvi vsi njeni sistemi delovali pravilno in je bila elektrarna v stabilnem stanju, so jo lahko razmeroma hitro ponovno zagnali, in to takoj zatem, ko so ugotovili in odpravili vzroke za omenjeno težavo.

Kratkotrajna samodejna zaustavitev pa je bila posledica delovanja reaktorske zaščite, ki se sproži na temelju meritev razlike temperatur primarnega hladila med vstopom in izstopom iz reaktorja, so pojasnili.

Ker je bila elektrarna v trenutku samodejne zaustavitve v povsem normalnem stanju, je bilo jasno, da delovanje zaščite ni bilo sproženo zaradi dejanskih mejnih vrednosti temperatur, temveč zaradi kratkotrajne zunanje elektromagnetne motnje oz. impulza, so še sporočili iz krške nuklearke.

Kot so v soboto poudarili v Neku, zaustavitev ni bila v nobenem primeru povezana s stanjem elektrarne, vsi parametri elektrarne pa so bili ob njeni zaustavitvi na normalnih vrednostih. Omenjena motnja tudi nikakor ni in ni mogla vplivati na okolje, so zagotovili.