Slovenija

Nasilje nad ženskami je pri nas še vedno močno prisotno

STA / S.R.
25. 11. 2013, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki je po opozorilih več nevladnih organizacij tudi pri nas še vedno močno prisotno. Tako kot po vsem svetu bodo tudi pri nas dan obeležili z različnimi akcijami. V Ljubljani pripravljajo prireditev v podporo ratifikaciji konvencije Sveta Evrope proti nasilju nad ženskami in v družini.

Reuters

Generalna skupščina Združenih narodov je današnji mednarodni dan razglasila leta 1981 v spomin na tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki, ki so se uprle diktatorju Rafaelu Trujillu in bile zaradi tega leta 1960 umorjene. Kampanje za pravice žensk ob tem dnevu pripravljajo po vsem svetu.

Predstavnice slovenskih nevladnih organizacij, ki delujejo proti nasilju nad ženskami, bodo danes na novinarski konferenci v Ljubljani predstavile aktualne težave na tem področju. Osrednji dogodek ob današnjem dnevu pa bo v ljubljanskem parku Zvezda, kjer Društvo SOS telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo, Pravno-informacijski center in Mestna občina Ljubljana pripravljajo prireditev v podporo ratifikaciji konvencije Sveta Evrope proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. S svojim podpisom bo podporo ratifikaciji v parku izrazila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Pri osveščanju o problematiki nasilja sodeluje tudi policija. Predstavniki policije bodo tako skupaj s športnikom Dejanom Zavcem, zaposlenim v policiji, danes obiskali otroke Osnovne šole Prežihov Voranc v Ljubljani.

Po podatkih policije se sicer število obravnavanih kaznivih dejanj nasilja v družini v zadnjih letih pri nas zmanjšuje, velika večina žrtev pa so ženske. V 721 od skupno 783 obravnavanih kaznivih dejanj nasilja v družini v letošnji prvi polovici leta je bila žrtev ženska.

Z današnjim mednarodnim dnevom se začenjajo dnevi aktivizma proti nasilju nad ženskami, ki trajajo do 10. decembra, dneva človekovih pravic. Več nevladnih organizacij v tem obdobju pripravlja različne promocijske dogodke, na stojnicah, z letaki in različnimi dogodki želijo osveščati prebivalce o problemu nasilja nad ženskami.