Slovenija

Pretoki rek se počasi zmanjšujejo, bliža se okrepljen veter

STA/M.J.
24. 11. 2013, 20.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Reke po Sloveniji so še vedno narasle, a se njihovi pretoki večinoma počasi umirjajo. Ponoči naj bi se začela zmanjševati tudi pretoka Mure in Krke. Vremenoslovci pa že za to noč napovedujejo okrepljen severni veter, ki bo najmočnejši v severni Sloveniji, ter Burjo na Primorskem. Veter bo v sunkih lahko dosegal hitrost okoli sto kilometrov na uro.

Obilne padavine so od sobote zvečer povzročile marsikatero nevšečnost. Narasle reke so se ponekod razlile čez bregove, deževje je sprožilo tudi več plazov.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je okoli 17. ure Krka razlila na območju pogostih poplav, predvsem v kraju Malence v občini Kostanjevica na Krki. Na cesti Kostanjevica na Krki-Zameško so v popoldanskih urah postavili polovično zaporo, ob 18.30 pa so jo zaprli za ves promet.

Obilno deževje je sprožilo tudi zemeljske plazove. Nekaj čez 15. uro se je v Srednjem Grčevju v občini Novo mesto sprožil zemeljski plaz. Ker je plaz velikosti okoli 4000 kvadratnih metrov drsel proti cesti, so delavci cestnega podjetja postavili prometno signalizacijo o zapori ceste. Delno je neprevozna tudi lokalna cesta Podmeja-Vrhe v občini Trbovlje, kjer je plaz odnesel del cestišča.

Zemeljski plaz se je sprožil tudi v naselju Jelovice v občini Majšperk, kjer je ogrožal stanovanjsko hišo. Plaz so pokrili s folijo in uredili odvodnavanje vode ter merilna mesta za spremljanje gibanja plazu. Prav tako se je plaz približal stanovanjski hiši v Velikem Boču v občini Selnica ob Dravi.

Na spletni strani Arso so zapisali, da je reka Mura popoldne presegla opozorilno vrednost 600 kubičnih metrov na sekundo na vodomerni postaji Gornja Radgona in se razliva znotraj protipoplavnih nasipov. Reka bo dosegla največji pretok okrog 900 kubičnih metrov na sekundo med 20. in 22., potem pa bo njen pretok pričel upadati.

Kot navajajo, se pretoki Ljubljanice, Dravinje, Rogatnice, Mestinjščice, Pesnice in ostalih manjših rek v osrednji in vzhodni Sloveniji počasi umirjajo in začenjajo upadati. Razlivanja pa so ob nekaterih strugah še vedno prisotna.

Poplavljene površine ob reki Krki, na območju Ljubljanskega barja ter Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo ohranjale še v prihodnjih dneh, so še zapisali na Arso.