Svet

Kitajska zopet grozi

STA / S.R.
25. 11. 2013, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajska je v soboto nad delom Vzhodnokitajskega morja razglasila območje zračne obrambe, ki vključuje sporno otočje, ki si ga lasti tudi Japonska. S tem je sprožila jezen protest Tokia, medtem ko ZDA svarijo pred okrepitvijo napetosti v regiji.

Peking je v soboto sporočil, da bo od vseh letal, ki bodo letela nad območjem, zahteval, da ubogajo njegove ukaze. Kot trdijo, ima Kitajska pravico identificirati in morebiti tudi prestreči letala nad območjem. To vključuje tudi sporne otoke, ki jim Japonci pravijo Senkaku, Kitajci pa Diaoyu.

Japonski premier Šinzo Abe je danes v parlamentu izrazil zaskrbljenost zaradi odločitve, ki jo je označil za nevarno in bi po njegovem prepričanju lahko sprožila "nenačrtovane posledice". Na zunanjem ministrstvu pa so sporočili, da kitajske razglasitve ne bodo spoštovali, saj da na Japonskem nima nikakršne veljavnosti.

Jezno so se odzvali tudi na Tajvanu in v Južni Koreji, saj območje vključuje tudi vode, ki si jih lastita obe državi. Na južnokorejskem obrambnem ministrstvu so dejanje Kitajske označili za "obžalovanja vredno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo zračno območje je sprožilo odzive tudi v ZDA, kjer je zunanji minister John Kerry izrazil zaskrbljenost in posvaril, da se s tem veča tveganje za incidente. "Enostranska odločitev predstavlja poskus spremembe statusa quo v Vzhodnokitajskem morju," je dejal.

Enako je menil tudi ameriški obrambni minister Chuck Hagel, ki je dodal, da to ne bo "na noben način spremenilo vodenja ameriških vojaških operacij v regiji", poroča britanski BBC.

Peking je glede lastništva spornih otokov in voda v njihovi okolici vpleten v niz dvostranskih sporov. Za najresnejšega, ki bi glede na opozorila analitikov lahko prerasel celo v oborožen konflikt, velja prav spor z Japonsko glede otočja Senkaku.

Konflikt je tlel več desetletij, v ospredje pa prišel septembra lani, ko je Tokio nacionaliziral tri otoke. Kitajska se je odzvala z besom in državi sta odtlej vpeti v igro mačke in miši, pri čemer se ladje in letala obeh držav medsebojno pozivajo k zapustitvi območja.

Kritika najnovejše kitajske odločitve glede območja ni ostala brez odziva v Pekingu, kjer so izrazili protest pri japonskih in ameriških diplomatih v državi. Kot je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva, je Kitajska neomajno odločena braniti svojo suverenost nad otoki.

Japonsko je obtožil ustvarjanja napetih situacij in jo pozval, naj se vzdrži "neodgovornih pripomb, ki zavajajo mednarodna stališča in ustvarjajo napetosti v regiji", poroča nemška tiskovna agencija dpa.