Slovenija

Zoran Janković v boj za predsednika

Simon Rosc
3. 10. 2013, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prvi predsednik Pozitivne Slovenije je končno sprejel težko odločitev o tem, ali bo kandidiral na kongresu svoje stranke, ki se bo odvijal 19. oktobra. A svoj odgovor na vprašanje je prav dramatično zavlačeval do konca novinarske konference. Je odločitev dokončna?

Grega Wernig

Novinarska konferenca, ki je bila zelo težko pričakovana in je kar pokala po šivih od števila novinarjev, se je včeraj precej dramatično odvila na ljubljanskem magistratu. Zoran Janković je precej nasmejan prikorakal pred sedmo silo in začel najprej z odgovori na vprašanja v zvezi z ljubljansko občino, da je še nekoliko podaljšal odgovor, zaradi katerega se je na kupu zbrala vsa novinarska smetana.

Začel je z zaprtjem Slovenske ceste v Ljubljani in povedal, da so ljudje zadovoljni s tem ukrepom. Odgovoril je tudi na vprašanje, zakaj zaprto cesto stražijo najeti varnostniki, ne redarji. Razlog za to naj bi bilo primanjkovanje občinskih redarjev. Zatrdil je tudi, da najeti redarji nimajo pooblastil za kaznovanje, temveč zgolj za obveščanje, da je center Ljubljane za promet zaprt. Dotaknil se je tudi proračuna, pri čemer je posebej poudaril, da je vesel, da je vlada mestni občini Ljubljana vrnila del denarja, ki ji ga je vzela Janševa vlada. Šele nato pa smo novinarji dobili tisto, po kar smo prišli. Težko pričakovani odgovor, za katerega je predhodno opozoril, da glede njega ne bo odgovarjal na nobena podvprašanja. Po dramatičnem trenutku tišine je župan Ljubljane sporočil: »Odločil sem se, da podam soglasje h kandidaturi za predsednika Pozitivne Slovenije.« Političnih posledic, kot je še dodal, ne pričakuje, saj po njegovem mnenju vlada lahko deluje v različni kombinaciji strank.

Grega Wernig
''Ali sem si že kdaj premislil?''

Razloge za svojo odločitev pa bo predstavil na kongresu stranke. Dodal je še, da se mu ne zdi sporno, da bil hkrati župan, predsednik stranke in premier. Na novinarsko vprašanje, ali je odločitev dokončna, je odgovoril: "Kaj pa vi mislite?" In dodal: »Ali sem si že kdaj premislil?« Le malo pred novinarsko konferenco pa se je začelo šušljati, da naj bi izvršilni odbor stranke razpravljal o prestavitvi kongresa na poznejši datum, glede česar je Janković dejal, da tega ne more komentirati, niti ne ve nič o tem, saj ni član izvršilnega odbora. Kot smo pisali že včeraj, pa se še vedno govori, da obstaja velika verjetnost, da bo Janković na dan kongresa odstopil od kandidature, obstaja pa tudi možnost, da se Jankoviću umakne Bratuškova, kot je enkrat že napovedala.

Grega Wernig

Grega Wernig
Odločen DA!