Slovenija

''To je naš kraj.''

Manuela Sabo
2. 10. 2013, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Radmožanci (madžarsko Radamos) je mala dvojezična vasica v Prekmurju v občini Lendava. Nahaja se na narodnostno mešanem dvojezičnem območju (Radmožanci)

Manuela Sabo

Znana je postala po Marijinem drevesu v Črnem Logu, ki daje kraju poseben pečat in privablja vse več obiskovalcev. To gozdnato območje, ki leži neposredno ob avtocesti v smeri proti Lendavi in je del župnije Dobrovnik, je postalo znano leta 1947, ko se je domačinu Jozsefu Füleju, medtem ko je, žalujoč za preminulo ženo, pasel živino v gozdu, nad hrastom domnevno prikazala gospa v belem z modrim trakom.

Manuela Sabo

Sporočilo o Marijinem prikazanju se je hitro razširilo in v Črni Log so začeli prihajati romarji. Hrastu od takrat pravijo Marijino drevo (madž. Mária-fa). Danes leži vrhnji del drevesa zaščiten pod lesenim ostrešjem, medtem ko je okoli panja, na katerem je postavljen Marijin kip, zgrajena lesena kapelica Marijinega obiskanja. Vsako nedeljo se zbere tam krog ljudi, ki molijo rožni venec. Letos je bil tudi križev pot. Letno večkrat so maše, kamor prihajajo ljudje iz bližnjih krajev, tudi iz sosednje Madžarske.

Manuela Sabo

 

 

 

Manuela Sabo