Slovenija

Vas zanima zgodovina vašega vozila?

ZPS
2. 10. 2013, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ena izmed članic Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) je kupovala rabljeno vozilo in želela na podlagi številke šasije preveriti tudi njegovo zgodovino, torej ali je bilo vozilo morda v preteklosti poškodovano, so bila na njem opravljena večja popravila itd.

Thinkstock

Vsi prodajalci po vrsti pa zgodovine vozila niso hoteli razkriti, pri čemer so se sklicevali na Zakon o varstvu osebnih podatkov. Za pojasnilo je prosila urad Informacijskega pooblaščenca. Informacijski pooblaščenec je pojasnil, da pridobivanje podatkov o servisiranju vozila z vidika varstva osebnih podatkov ni sporno, dokler na njihovi podlagi ni določen ali določljiv prejšnji lastnik

. Podatki o vozilu niso in ne morejo biti osebni podatki, saj to niso podatki, ki bi se nanašali na posameznika, temveč gre za podatke o predmetu, stvari. Podatki o okvarah in popravilih na vozilu, številki šasije, vrsti, tipu in barvi vozila tako ne morejo spadati med osebne podatke, dokler se navezujejo samo na vozilo. Ti podatki pa lahko postanejo osebni podatki, kadar je mogoče na njihovi podlagi identificirati lastnika.