Slovenija

Rumeni pas na Dunajski cesti omogočil parkiranje brez prekrška

STA/M.J.
2. 10. 2013, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Dunajski cesti bodo po uvedbi rumenega pasu proti središču mesta še nekoliko spremenili prometni režim, saj morajo tisti, ki želijo parkirati na parkirnih prostorih nasproti Gospodarskega razstavišča, zaradi prečkanja rumenega pasu storiti prekršek. Spremembo je napovedal ljubljanski župan Zoran Janković, ki meni, da promet v mestu teče dobro.

Planet TV

Janković je na novinarski konferenci pojasnil, da bodo na delu Dunajske ceste z omenjenimi parkirnimi prostori zarisali prekinjeno črto ter postavili prometni znak, ki bo dovoljeval vožnjo po rumenem pasu za potrebe parkiranja. Rumeni pas na Dunajski cesti sicer poteka od Plečnikovega stadiona do Slovenske ceste.

Poleg Dunajske je rumeni pas za vožnjo avtobusov in taksijev na novo dobila tudi Celovška cesta na delu od Litostrojske do Gosposvetske ceste v smeri proti središču mesta. Novi prometni ureditvi sta poleg zaprtja dela Slovenske ceste za osebni promet po mnenju Jankovića pokazali veliko več pozitivnega, kot je bilo pričakovano. "Mislil sem, da bo veliko več nereda na cestah," je dejal in dodal, da bodo mestni redarji in policisti začeli z ukrepanjem v primeru kršitev.

Po Jankovićevih besedah sta omenjena rumena pasova pomoč pri preusmerjanju voznikov, da gredo pravočasno mimo središča mesta, če seveda niso namenjeni prav tja. Na komentarje o gneči zaradi nove prometne ureditve je dejal, da je bil v tem tednu en dan večji naval vozil, ki je bil po njegovem mnenju posledica deževnega vremena ter prihoda študentov. Ob tem je pojasnil, da bodo najkasneje v soboto ponovno odprli Hradeckega cesto, s čimer se bo pritisk na središče mesta, Roško in Resljevo cesto zmanjšal.

Spregovoril je tudi o načrtovani širitvi mestnih vpadnic, ki je po njegovih besedah še dolgo ne bo, bo pa ostala v načrtu. Načrtovani so tudi pogovori z Merkurjem, da bi del parkirišča na Celovški cesti uporabljali za potrebe sistema P+R. Če jim to ne uspe, pa bodo parkirišče uredili na občinskem zemljišču v Stanežičah, je pojasnil Janković.

Na področju urejanja prometa je po Jankovićevih besedah naslednji korak pridobitev gradbenega dovoljenja za preureditev Slovenske ceste na delu, ki so ga zaprli za osebni promet. Povedal je, da bodo preuredili tudi del Slovenske ceste od Šubičeve ulice do Aškerčeve ceste, kjer bodo v smeri proti središču mesta uredili en vozni pas, v nasprotni smeri pa dva.

Poleg tega prihodnje leto načrtujejo uvedbo nove avtobusne linije do fakultet na Večni poti oziroma mimo ljubljanskega živalskega vrta. Pri tem je Janković dejal, da je prepričan, da bodo prej ali slej dobili tudi soglasje za mestno linijo do Domžal.