Slovenija

Propadli Lip Poljčane tokrat v prodajo v dveh delih

STA / J.P.
14. 9. 2013, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stečajni upravitelj Lipa Poljčane Borut Soklič je za 15. oktober razpisal novo dražbo, na kateri bo še tretjič skušal prodati nepremično premoženje podjetja. Po dveh neuspelih poskusih prodaje v celoti, ko je zanimanje obstajalo, je zdaj premoženje ob soglasju bank upnic razdelil na dva dela. Proizvodni prostori so na voljo za dobrih 600.000 evrov.

lip-poljcane.si
Proizvodni prostori so na voljo za dobrih 600.000 evrov.

Kot je za STA povedal Soklič, je bila delitev kompleksa na dva dela zahteva upnikov, ki ji sam ni oporekal. Pri prvem kompleksu gre za poslovno celoto, proizvodne prostore, kjer je mogoče nadaljevati proizvodnjo, drugi kompleks pa predstavljajo skladiščni prostori. Slednji so ponujeni po izklicni ceni 300.000 evrov.

"Doslej tega nismo ločeno prodajali, ker imamo v skladišču še vedno velik del zalog, ki jih prodajajo, a jih ta trenutek nimajo kam preseliti. Žalostno dejstvo pa je, da smo imeli kmalu po stečaju kupca za 1,2 milijona evrov za celoten kompleks, pa se takrat banke s tem niso strinjale. Zdaj pa bomo dobili bistveno manj in od vsega skupaj je minilo že leto in pol," je dejal Soklič.

Poljčansko podjetje, ki je najbolj znano po proizvodnji otroških posteljic, je v stečaju pristalo marca 2011, brez dela pa je takrat ostalo skoraj 100 ljudi. Družba je nekaj časa zaradi neuspešnega dogovarjanja med državo in NLB zaman čakala na s strani vlade že odobreno državno pomoč v višini slabih 850.000 evrov.

Nekaj stikov s potencialnimi interesenti je stečajni upravitelj v preteklosti že imel, a interes med njimi zaradi dolgotrajnosti postopka upada. Nekateri pa očitno še čakajo, da se cena še dodatno zniža, meni Soklič in dodaja, da za skladišče sicer obstaja določen interes, za poslovno celoto pa bi se prav lahko zgodilo, da se bo morala prodajati po še nižji ceni.

Soklič je podjetje neuspešno skušal prodati že dvakrat, čeprav je sprva napovedoval, da bi lahko v njem kmalu zaživel vsaj del proizvodnje. Nazadnje je to poskušal aprila, ko je bilo premoženje na prodaj po izklicni ceni 1,2 milijona evrov, kar je pol manj od likvidacijske vrednosti, po kakršni je decembra lani poskušal prvič iskati vlagatelja. Sam je sicer že takrat želel prodajati po polovični ceni, saj naj bi že imel resnega kupca, a se upniki s tem niso strinjali, potencialni kupec pa si je medtem premislil.