Slovenija

Državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini

STA / J.P.
14. 9. 2013, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga od leta 2006 obeležujemo v spomin na uveljavitev Pariške mirovne pogodbe, bodo s slovesnostjo vseh primorskih občin danes obeležili v Lipici. Na prireditvi, ki se bo pričela ob 11. uri na hipodromu Kobilarne Lipica, bo slavnostna govornica predsednica vlade Alenka Bratušek.

Facebook
Na prireditvi, ki se bo pričela ob 11. uri na hipodromu Kobilarne Lipica, bo slavnostna govornica predsednica vlade Alenka Bratušek.

Proslavo je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Sežana ob sodelovanju in podpori Občine Sežana, tudi tokrat pa jo bodo brez sodelovanja države financirale skoraj vse primorske občine. Na proslavi v Lipici po besedah predsednika organizacijskega odbora Bojana Pahorja pričakujejo nekaj tisoč ljudi, med katerimi bodo tudi nekateri ministri in predsednik države Borut Pahor.

15. septembra 1947 je z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe velik del Primorske, ki je bil po koncu prve svetovne vojne dodeljen Italiji, pripadel Jugoslaviji. Pogodba je takratni Jugoslaviji prinesla tudi Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S to odločitvijo se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije.

V kulturnem programu bodo sodelovali Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta,otroški zbor Brinjevka iz Sežane ter godbi na pihala iz Sežane in zamejskega Proseka. Program bodo popestrili tudi lipicanci, Pipistrelova letala ter padalci Slovenske vojske, ki bodo po skoku na hipodrom prinesli zastave.