Slovenija

Še vedno ima opekline v ustih

Gabrijel Toplak
14. 9. 2013, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Natakarica, ki naj bi ji mariborska redarja pred dnevi v skodelico kave zlila solzivec, še ni zaključila z zdravljenjem, saj ima v ustih opekline. Glede na resnost poškodbe in njun odziv razmišlja, da bi zoper njiju sprožila kakšne pravne postopke. Ogorčenje nad dejanjem je izrazil tudi mariborski župan.

Gabrijel Toplak
Jožica Gorjup ali Joca česa takega še ni doživela.

Najemnica gostinskega lokala na območju dupleške gramoznice se je pred dnevi znašla v zares nevsakdanji situaciji. Na točilnemu pultu si je pustila skodelico kave, da bi jo spila pozneje, a je po nekaj požirkih presenečena ugotovila, da v njej ni kava, ampak nekakšna pekoča tekočina.

 Zdravljenje opekline v ustih še traja.

Jožica Gorjup ali Joca, kot jo raje kličejo gostje, je v gostinstvu že 20 let in česa takega, kot pravi, ni doživela še nikoli. „Redarja, stara sta okoli 30 let, sta bila že večkrat v lokalu. Tega dne sta prišla še pred 9. uro, a sem ju v lokal vseeno spustila, saj sem predvidevala, da jima lahko zaupam in se, vsaj mislila sem tako, že poznamo. Naročila sta čaj in kavo, medtem ko je bila moja skodelica kave od njiju oddaljena samo slab meter, na moji strani točilnega pulta. Ker sem v tistem trenutku dobila tudi gosta, sem ga postregla, ko pa sem se vrnila, sem opazila, da je redarjema nekaj zelo smešno. Nisem ju vprašala, kaj, saj sem domnevala, da sta si povedala kakšno šalo, zato sem v roko prijela skodelico in želela popiti kavo.

Ko sem naredila požirek, pa me je v ustih močno speklo, zato sem tekočino izpljunila in ju takoj vprašala, če sta normalna. Ničesar mi nista odgovorila, le smejala sta se in krivdo prelagala drug na drugega. Tudi ko sta zapuščala lokal, naj bi se glasno smejala, so mi povedali gostje,“ se spominja sogovornica in dodaja, da ju od takrat v lokal še ni bilo, sama pa je komaj po štirih dneh od dogodka zaradi opeklin in bolečin v ustih obiskala zdravnika. Zdravljenje še vedno traja, pravi, saj si na mesto, kjer je opečena, še vedno nanaša ustrezno mazilo, ima pa tudi težave med uživanjem hrane. Po jedeh, ki so vroče, pretirano slane ali kisle, zaradi neprijetnega občutka in bolečin še vedno raje ne posega, zato je glede na resnost poškodbe začela razmišljati, čeprav o tem sprva sploh ni želela, da bi zoper njiju sprožila pravne postopke.

Z dejanjem redarjev je bil seznanjen mariborski župan Andrej Fištravec in je ogorčen. „Zahteval sem, da se takoj oblikuje disciplinska komisija, ki bo primer proučila in ustrezno ukrepala,“ je zapisala Alenka Kocjančič iz občinske službe za odnose z javnostmi. O dogodku so bili obveščeni tudi policisti, ki so po besedah Mirana Šadla, predstavnika za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, v gostinskem lokalu v Zgornjem Dupleku obravnavali kršitev določil zakona o varstvu javnega reda in miru, ki naj bi jo storil občinski redar. „Policisti so ugotovili, da sta dva občinska redarja okoli 9. ure prišla v gostinski lokal in pri točilnem pultu naročila pijačo.

V času, ko je natakarica odšla iz lokala na teraso in stregla druge goste, ji je eden izmed redarjev v njeno skodelico kave na točilnem pultu brizgnil solzivec oziroma sprej. Natakarica je to ugotovila šele ob požirku, ko jo je precej speklo v ustih, zaradi česar je kavo takoj izpljunila. Redarja sta nato lokal zapustila in se odpeljala,“ je zapisal Šadl in dodal, da bo kršitelju izdan plačilni nalog. Po naših informacijah naj bi bil vsaj eden od redarjev v času dogodka celo na bolniškem dopustu.

Gabrijel Toplak
Lokal v dupleški gramoznici.