Slovenija

Hotel nas je utišati!

robert.marin@svet24.si
14. 9. 2013, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kako je Frane Mazovec, magister pravnih ved, predsednik Društva za napredek in razvoj Trzina, predsednik lokalnega odbora Pozitivne Slovenije v Trzinu in mestni svetnik občine Trzin, sestrično Sandro s čelom treščil v nos, stricu Dragu nalomil rebra, uredništvu Svet24 pa prepovedal objavo prispevka.

Svet24
Frane je grozil, da je to šele začetek, vendar je še pred prihodom policije pobegnil.

»NJEGOVE roke so kar švigale po naju. Obe naju je pretepal. Ker sem branila mamo, sem jih dobila po glavi in kamor je pač padlo. Po vsem tem prerivanju pa mi je pogledal v oči in me s čelom nenadoma butnil v nos. Pocedila se je kri, pristala sem ob steni, vsa krvava,« se usodnega dne spominja Franetova sestrična Sandra.

Kot pravi Sandra, je najprej obračunal z njo, potem pa se je spravil še na njenega očeta, lastnega strica: »Na stopnišču ga je lasal in ga hotel odtrgati od ograje, da bi ga potisnil po stopnicah.« Frane naj bi Sandrino mamo Ivanko in očeta Draga verbalno nadlegoval od sredine junija, 19. julija pa naj bi popolnoma izgubil kompas ...

Spor zaradi dediščine

Sandra s sinom in starši živi v Domžalah na naslovu Župančičeva 1A, njen bratranec Frane pa ima v sosednji zgradbi, na naslovu Župančičeva 1, mamo. Franetovi starši so ločeni, oče Franc živi drugje, a si po besedah Sandre povsem lasti nepremičnino na naslovu Župančičeva 1.

Na Župančičevi 1 ima Franc že peto leto podnajemnike, čeprav je 20-odstotni solastnik nepremičnine tudi Sandrin oče Drago, za kar je primerno obdavčen, uporablja pa le sobo v izmeri 18 kvadratnih metrov. Odkar je Frane v imenu očeta Franca zamenjal ključavnico na vhodnih vratih, pa še to ne več. Kot pravi Sandra, pravde stagnirajo po sodiščih.

Frane mamo po Sandrinih besedah bolj redko obiskuje, od maja do junija pa je bil zaradi delne obnove zgradbe na Župančičevi 1 reden gost, z njim so prihajali delavci, ki pa so magistrove izpade zgolj nemo občudovali. Sandrina mama Ivanka si je dogajanje zapisovala v dnevnik ...

»Po pički jih boš dobil ...«

30. 6. ob 15.45 Frane pripelje svojo mamo in vpije: »Se spet skrivajo, hitro pokličite policijo, da ne bo prepozno!«

1. 7. ob 10.55 Frane vpije: »Ivanka, kako pa da danes še ni policije?« Ob 13.00 Frane grozi Dragu: »Odkleni sobo in sčisti svinjarijo, sicer bo jutri vse na dvorišču!«

5. 7. ob 2.30 ponoči se zasliši razbijanje stekla. Ko gre Sandra na hodnik, opazi, da manjkajo vrata na hodniku med stavbama Župančičeva 1 in Župančičeva 1A. Frane je odnesel masivna vhodna vrata v klet, ki jo uporablja njegova mama, in pri tem zadel v stropno luč ter jo razbil. Pride policija, Frane se skrije v stanovanje, v katerem živi njegova mama, in ne odpre vrat. Policija odide, Sandra pa z mamo Ivanko vztraja in Franeta, ko se prikaže, fotografira z mobilnim telefonom. Frane grozi, da je to šele začetek, vendar še pred prihodom policije pobegne.

8. 7. ob 10. uri Frane zahteva, da mu Drago vrne izvijač in ključe, oboje je v 'nočnem pohodu' pozabil v kleti. Grozi, da bo odklopil elektriko in vpije: »Tatovi! Zdaj pokličite policijo, ko sem tukaj!« Ob 11. pospravi razbito steklo na skupnem hodniku, ga odnese v zabojnik, žuga s pestjo in dvignjenim kazalcem. Ob 12. odide, vpije: »Pazite se, pridem nazaj!«

9. 7. ob 10. uri Frane grozi Dragu: »Ubogi revček, ej, pizda, boš ti videl zdele pizdarije, kaj ti bom naredil, boš ti videl, boš ti videl, po pički jih boš dobil, kar skrivaj se, hijena, pizda, brez štroma boš ostal, pa še vodo ti bom spumpal!« (Grožnje posnete na mobilni telefon, op. p.)

19. 7. pa se je Franetu 'utrgalo', ko je Sandra zahtevala, da ji izroči ključe vhodnih vrat, da bi oče spet imel dostop do svoje sobe. Sestrično je Frane s čelom treščil v nos, stricu pa nalomil rebra.

Sandra: Izpod časti mi je, da bi se pretepala z njim

»To je storil magister pravnih ved, kandidat za župana občine Trzin, predsednik Društva za napredek in razvoj Trzina, občinski svetnik, predsednik lokalnega odbora Pozitivne Slovenije, mož in oče treh otrok. Da se spravi nad 50 let staro žensko, pa na teto in strica, stara blizu 80 let ... Izpod časti mi je, da bi se pretepala z njim,« pravi Sandra. In še: »Ni res, da bi ga z mamo napadli prvi. Policiji je namreč izjavil prav to, zato sva obe z mamo prejeli plačilni nalog v višini 250 evrov, a sva se že pritožili. Sploh ga nisva napadli, zgolj branili sva se.«

Mazovec očitke absolutno in kategorično zavrača

Frane Mazovec »absolutno in kategorično« zavrača zlonamerne in neresnične navedbe Sandre in Ivanke. Zatrjuje, da se do sorodnikov nikoli ni vedel neprimerno, brez pravega razloga vpil nanje, grozil, žalil, kaj šele koga od njih poškodoval. Fizično ali kakršno koli drugo nasilje nad ženskami ali drugimi se mu zdi nesprejemljivo oziroma nerazumno in ga absolutno obsoja.

Frane Mazovec trdi, da so ga 19. julija Sandra, Ivanka in Drago fizično in verbalno napadli, »plitvino njihove čustvene inteligence ter grobosti njihovih pesti« pa so občutili tudi njegova žena in trije mladoletni otroci.

S Franetom Mazovcem smo si izmenjali več elektronskih sporočil, v katerih je vsevprek žugal s tožbami in prepovedoval objavo, čeprav smo na uredništvu v skladu z novinarskim etičnim kodeksom želeli zgolj preveriti očitke na njegov račun.

Frane Mazovec pravi, da je Sandra nasilno vdrla v stanovanje, v katerega nima pravice vstopa, da je s tečajev vrat nasilno odstranila vhodna vrata in ga skupaj z osemdesetletno mamo Ivanko fizično in verbalno napadla. »Če se je pri tem poškodovala, sam ne bom in ne morem nositi nikakršne odgovornosti.«

Kot pojasnjuje, so policisti PP Domžale Sandro in Ivanko oglobili, plačilnih nalogov pa še nista poravnali, kar je po njegovi interpretaciji »dodatna dokazna obremenitev za sami napadalki«. »Nasprotno pa sam s strani organa pregona nisem bil in nikoli tudi ne morem biti odgovoren za stvari, ki jih nisem mogel oziroma hotel storiti.«

Ko smo želeli razčistiti nekatere podrobnosti, o katerih je magister več kot očitno lagal, pa je zadevo nenadoma prenehal komentirati, češ da mu Sandra »in njeni družinski člani« grozijo s smrtjo, kar so tako Sandra kot njeni družinski člani označili za podlo laž.

»Zadeva je resna in pred organom pregona že dokazana, vaš vir pa vam še naprej pošilja podtikanja in neresnice na moj račun. Gre za vrednostni napad na mojo osebnost, nepreverjena in predvsem neresnična zgodba pa ima namen zaničevanja mojega dobrega imena,« je med drugim govoril Frane Mazovec in nadaljeval: »Vse vaše dosedanje navedbe in novinarska vprašanja temeljijo na neresničnih dejstvih, so moralno zavrženi ter imajo vse znake kaznivega dejanja OBREKOVANJA po II. in I. odstavku 159. člena Kazenskega zakoniku RS (KZ-1)! Glede na predhodno in pravočasno opozorilo zahtevam, da me prenehate nadlegovati in zadeve ne objavite.«

Frane Mazovec pod drobnogledom policistov

Po naših informacijah bo najmanj položnico prejel tudi Frane Mazovec. Baje postopek zaradi kršitve zakona o javnem redu in miru še poteka in mu bo plačilni nalog izdan po pridobitvi njegove izjave o dejstvih in okoliščinah prekrška (možakar naj bi bil dolgo na dopustu). V zvezi z dogodkom 19. julija pa po naših informacijah policisti dodatno zbirajo obvestila, in sicer v smeri razčiščevanja suma storitve dveh kaznivih dejanj, lahke telesne poškodbe in grožnje.

Svet24
Frane Mazovec.
Svet24
Sestrično Sandro je s čelom butnil v nos.