Zdravje

Zelo škodljive so!

Sašo Avramovič
14. 9. 2013, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

So nadomestek »domače« juhe in pogosto jih pripravljamo, ko nimamo veliko časa za kuho ali pa se nam enostavno ne da. V treh trgovinah smo preverili cene posameznih juh, pri prehranski terapevtki pa smo se pozanimali, kako zdrave so v resnici.

ThinkStock

»Juhe iz vrečk so zdravju škodljive.« Alja Dimic, prehranska terapevtka

»Juhe iz vrečk so zdravju škodljive. Vsebujejo veliko preveč soli, ojačevalce okusa, lahko gensko spremenjeno sojo ali koruzo – oziroma so z GSO-žiti hranjeni piščanci v na primer piščančji juhi iz vrečke. Vrednost vitaminov in mineralov v juhi iz vrečke je zanemarljiva, prav tako ne vsebujejo pomembnih encimov,« pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic. Po njenem so prav rafinirana maščoba, emulgatorji in aditivi ter jedilna sol najbolj 'problematične' sestavine v juhah iz vrečk.

Jedilna sol je, kot pravi Dimičeva, v primerjavi z naravno morsko soljo veliko bolj predelana, saj pridobivanje morske soli namreč vključuje minimalne postopke evaporacije. S takim načinom se v soli zadrži kar največ mineralov in elementov v sledeh, s tem pa se ohrani tudi bogata hranilna vrednost. »Jedilno sol podvržejo veliko bolj uničujočim postopkom rafinacije, kar povzroči izgubo številnih mineralov, poleg tega pa vanjo večinoma dodajajo tudi umetno pridobljene aditive za preprečevanje sprijemanja soli,« še dodaja Dimičeva.

Rafinirana maščoba, emulgatorji in aditivi ter jedilna sol so 'problematične' sestavine v juhah iz vrečk.

Vzemimo pod drobnogled še rastlinsko maščobo. Dimičeva pravi, da imajo nepredelane in hladno stiskane maščobe rastlinskega izvora (oljčno olje, laneno, konopljino olje …) zaradi visoke vsebnosti enkrat ali večkrat nenasičenih maščobnih kislin ugodne učinke na zdravje. »Vendar pa imajo zaradi svoje kemijske strukture to slabo lastnost, da so veliko bolj občutljive na okoljske dejavnike, kot so povišana temperatura, kisik, sončni žarki,« pojasnjuje. Vsi ti dejavniki pa, kot pravi Dimičeva, povzročijo spremembo v strukturi – iz zdrave cis v škodljivo trans obliko. »Trans maščobe povzročajo številne vnetne procese, med drugim povečujejo nivo slabega holesterola, motijo ali preprečujejo sintezo esencialnih maščobnih kislin v jetrih,« še dodaja.

Obremenjuje tudi slinavko

Še to: po njenih besedah vsebujejo juhe iz vrečk hidrogenizirane maščobe, smetano, lahko tudi gensko spremenjeno sojo ali koruzo in mnogokrat sladkor, kar pa v telesu povzroča notranja vnetja, obremeni jetra in s tem viša vrednosti slabega holesterola. »Vse to tudi obremenjuje delovanje žleze slinavke in s tem izločanje inzulina, kar prispeva k nabiranju kilogramov in k težavam s hujšanjem,« še pojasnjuje Dimičeva.

Alpska juha, Podravka, 67 g 

Spar     1,09 EUR

Tuš      1,09 EUR

Mercator         1,05 EUR

 

Planinska juha, Knorr, 59 g

Spar     1,03 EUR

Tuš      1,09 EUR

Mercator         1,22 EUR

 

Juha s testeninami in mesnimi cmočki, Maggi, 59 g 

Spar     0,98 EUR

Tuš      1,14 EUR

Mercator         1,30 EUR