Slovenija

Veljati je začel zakon o štipendiranju

STA / J.P.
17. 7. 2013, 07.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zakon o štipendiranju, ki je začel veljati danes, znova omogoča prejemanje državnih štipendij za mladoletne dijake.

Reuters
Nekatere vrste štipendij bo mogoče prejemati hkrati.

Uvaja pa tudi štipendijo za deficitarne poklice. Nekatere vrste štipendij bo mogoče prejemati hkrati.

Zakon opredeljuje državne štipendije, namenjene dijakom in študentom iz socialno šibkejših družin, Zoisove štipendije, namenjene dijakom in študentom kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov, štipendije za deficitarne poklice, štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter štipendije Ad futura za mednarodno mobilnost.

Zoisovo štipendijo bo lahko pridobil tisti, ki bo dosegel izjemen dosežek in imel ustrezen učni uspeh. Višina Zoisove štipendije bo mesečno znašala 120 evrov za dijaka in 140 evrov za študenta, možno pa bo pridobiti še dodatek za bivanje in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami.

Mladi športniki pri prošnji za Zoisovo štipendijo ne bodo mogli več uveljavljati le športnih dosežkov, pač pa bodo morali upravičenost do štipendije dokazovati tudi z učnim uspehom. Po napovedih predstavnikov ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bodo do šolskega leta 2014/2015 vzpostavljeni kriteriji, kako Zoisove štipendije urejati v prihodnje.

Nova vrsta štipendije za deficitarne poklice bo znašala 100 evrov mesečno in bo namenjena dijakom in študentom, ki se izobražujejo na področjih, opredeljenih v politiki štipendiranja.

Pomembne spremembe so tudi na področju kadrovskega štipendiranja. Zakon uvaja poskusno leto ter enomesečno delovno prakso. Višji je tudi delež sofinanciranja države, ki bo zdaj znašal do 70 odstotkov celotne kadrovske štipendije, vendar ne več kot 40 odstotkov minimalne plače.

Zakon se bo začel uporabljati z letom 2014, tako da bodo štipendije za šolsko oz. študijsko leto 2013/2014 dodeljene še po do zdaj veljavni zakonodaji.