Slovenija

Ptujska bolnišnica s 360.000 evri izgube

STA / S.R.
11. 7. 2013, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svet zavoda ptujske bolnišnice se je danes seznanil s petmesečnimi rezultati poslovanja. Bolnišnica je v tem času ustvarila za dobrih 360.000 evrov izgube, kar predstavlja več kot štiri odstotke vseh prihodkov.

Ustanove zdravstvena info
Splošna bolnišnica Ptuj kljub sanaciji z izgubo.

Kot je ob tem povedala direktorica bolnišnice Mirjana Bušljeta, je dosežek kljub sanacijskim ukrepom slabši od načrtov. Razloge za takšen izkupiček do konca maja v bolnišnici pripisujejo nerealizaciji programa dela, kar je posledično prineslo manj prihodkov, ter nižanju cen zdravstvenih storitev v letošnjem letu, saj so od zdravstvene zavarovalnice samo v prvih štirih mesecih prejeli za skoraj pol milijona manj avansiranih sredstev kot v enakem obdobju lani.

Ob tem še vedno prihaja tudi do razhajanj med pogodbeno utežjo in dejansko realizirano utežjo, kjer bolnišnica letno izgubi več kot 600.000 evrov. S 1. julijem je začela veljati tudi višja stopnja DDV, kar za ptujsko bolnišnico po besedah Bušljete pomeni še dodatnih 100.000 evrov na letni ravni. Na izkupiček pa vpliva tudi dejstvo, da so morali zaposlenim izplačati za 120.000 evrov lani premalo izplačanega regresa.

Vsa ta znižanja na prihodkovni strani, pa tudi višanja na odhodkovni strani bodo negativno vplivala tako na poslovni rezultat kot na likvidnostni tok bolnišnice, Bušljeta pa je ob tem zavrnila, da bi bili med tistimi bolnišnicami, ki jim grozi izvršba zaradi morebitnega neplačevanja dobaviteljem materiala, saj da vse plačujejo v skladu z roki.

Člani sveta zavoda s predsednico Štefko Presker na čelu razmere vidijo kot zelo resne, čeprav bo bolnišnica dobila povrnjen vsaj denar za izplačani lanski regres, tako da rezultat ni povsem realen. Bolj je zanje zaskrbljujoča nerealizacija načrtovanih programov, saj to na kratek rok lahko pomeni spet manj denarja, na daljši pa tudi odvzem kakšnega od programov in s tem zmanjšanje števila zaposlenih.

"Program je bil dogovorjen z naročnikom in po petih mesecih bi prej pričakovali, da bo program presežen, saj zdaj sledijo poletni meseci, ko pride ponavadi do zmanjšanja. To pa v naslednjih mesecih prinaša še slabši poslovni rezultat," je dejala Preskerjeva.

Svet zavoda je danes pred sejo z dnevnega reda umaknil točko o razpisu za novega direktorja bolnišnice, saj tega niso želeli storiti v času letnih dopustov. O razpisu naj bi končno razpravljali na naslednji seji v začetku septembra, saj želi svet zavoda v sedanji sestavi postopek izpeljati do konca, mandat pa se mu izteče konec leta. So pa danes sprejeli nove spremembe statuta v zvezi z razpisom, za katere pričakujejo, da jih bo potrdilo tudi ministrstvo za zdravje.