Svet

Prva dama v postelji z dvema politikoma

M.J.
11. 7. 2013, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Valerie Trierweiler, prva dama Francije, bo morala plačati sodne stroške po tem, ko je umaknila tožbo zaradi obrekovanja proti dvema novinarjema, ki trdita, da sta si jo dva politika 'delila' kot ljubico.

Reuters

Partnerka francoskega predsednika Valerie Trierweiler mora povrniti sodne stroške piscu knjige Christopheju Jakubyszynu, ki jo je obtožil, da je bila hkrati ljubica dveh poročenih politikov. Jakubyszyn je knjigo z naslovom Težavnica, v njej razkriva nadvse razgibano ljubezensko življenje prve dame, napisal skupaj s televizijsko novinarko Alix Bouilhaguet, Trierweilerjeva pa je najprej poskušala preprečiti njen izid.

Po umiku tožbe mora Trierweilerjeva Jakubyszynu povrniti 2.500 evrov sodnih stroškov, enako vsoto pa mora plačati tudi založbi, ki je izdala knjigo.

Knjiga razkriva, kako je Trierweilerjeva v začetku prejšnjega desetletja redno spala s Francoisom Hollandom, bodočim predsednikom francoskih socialistov, hkrati pa tudi z bivšim konservativnim ministrom Patrickom Devedjianom. Trierweilerjeva, ki dela za Paris Match, revijo, ki najraje objavlja pikantnosti o slavnih, je bila tedaj še vedno poročena z novinarjem Denisom Trierweilerjem. Politika sta vedela, da si Trierweilerjevo 'delita', ker pa Devedjian ni hotel zapustiti žene, se je Trierweilerjeva odločila, da bo spala le s Hollandom. Hollande je bil tedaj še vedno skupaj z neuspelo socialistično predsedniško kandidatko Segolene Royal, materjo njegovih štirih otrok.

Trierweilerjeva ni nikoli neposredno zanikala obtožb iz knjige, zdaj pa je opustila tudi tožbo, s katero je zahtevala 105.000 evrov odškodnine. Tako se je odločila, čeprav je na račun stroge francoske zakonodaje, ki močno ščiti zasebno življenje javnih oseb, že prej dobila tožbo proti novinarjem, ki so pisali o njej. Letos je na višjem sodišču v Parizu v pravdnem primeru glede zasebnosti že iztožila 12 tisoč evrov. Vendar pa avtorja knjige vztrajata, da je njuno razgaljanje preteklosti francoske prve dame pomembno kot rezultat 'poštene raziskave', s katero sta hotela ponazoriti 'nevzdržno zbližanost politikov in političnih novinarjev'.

Čeprav je sama novinarka pri reviji, ki redno razkriva intimne podrobnosti iz zasebnega življenja znanih, je Trierweilerjeva postala po tem, ko se je lani vselila v Elizejsko palačo, zelo občutljiva glede svojega zasebnega življenja. Uspešno je iztožila konkurenco Paris Matcha, reviji Voici in Closer, ker sta objavili fotografije, na katerih se s predsednikom Hollandom v kopalkah sončita na zasebni plaži.

Vendar pa je tudi sama predmet sodnega pregona: tožnik je prepričan, da davkoplačevalcem ni treba podpirati njenega življenjskega sloga 'predsednikove ljubice'. Eden od nasprotnikov njenega življenja na račun davkoplačevalcev pravi: »Škandalozno je, da naše davke zapravljajo za nastanitev, hrano, vzdrževanje in plačilo osebja ter potovanj za gospo, do katere nimamo nobene zakonite obveznosti.«
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->