Slovenija

Na Dravi skoraj utonili trije otroci

M.J.
11. 7. 2013, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Desetletni Pero in trinajstletna Slađana Borak iz Velikega Lovrečana, vasi na meji s Slovenijo, sta v nedeljo vzela kolesi in se skupaj z desetletnim bratom Stivenom odpravila do Drave…

Zajem zaslonske slike

Ker jih v dogovorjenem času ni bilo na kosilo, sta ju starša Slavica in Stjepan odšla iskat. Ob stari strugi reke pa sta našla le potopljena kolesa svojih otrok. »Mislila sem, da se bom sesedla. Nisva vedela, niti nisva mogla predpostavljati, kaj se je zgodilo,« je dejala pretresena mama Slavica Borak.

Iz podrtega drevesa začeli delati splav

Otroci so se odšli igrati k reki, želeli pa so nabrati žoge in ostale stvari, ki jih je iz Slovenije naplavila Drava. Odšli so na otok sredi reke in medtem, ko so se igrali, pa se je dvignila gladina reke za 1,5 metra. Zato niso več mogli nazaj na obalo. Na srečo pa so na otoku našli podrto drevo in iz njegovih vej začeli delati splav, s katerim so želeli priti nazaj na obalo.

Prestregli so jih slovenski kanuisti, ki so poklicali policijo

Takoj je bila organizirana velika akcija, v katero so se poleg policije vključili tudi člani hrvaške Gorsko reševalne službe, gasilci in člani lovskih družin. Angažirali so tudi helikopter in potapljače. Medtem ko je v celem mestu potekala obsežna iskalna akcija, je trojica že plula s splavom po reki. Prestregli so jih slovenski kanuisti, ki so tudi poklicali policijo. Ti so otroke iz reke potegnili ob 16:50 uri. »Striček, ki nas je našel, je dejal, da se bomo sedaj prvič peljali s čolnom. Več ur smo se oklepali splava in zelo nas je že zeblo,« je dejala Slađana za Večerjni list. Na srečo je bilo z otroci vse v redu, tako da zdravniške pomoči niso potrebovali.