Zanimivosti

Ime res določa našo usodo?

STA / S.R.
11. 7. 2013, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V času, ko svet nestrpno ugiba, kako bo ime hčerki ali sinu britanskega princa Williama in njegove žene Kate, strokovnjaki svarijo, da izbira imena ni nedolžna stvar. Ime na nas vpliva bolj, kot si mislimo.

Reuters
Ime resnično določa našo usodo?

Latinski rek "nomen est omen" ali "ime je znamenje", v sebi novi veliko resnice, ugotavljajo raziskovalci. Raziskave kažejo, da bo ljudem po imenu Jacqueline ali Steven v življenju načeloma šlo bolje kot Latrini (stranišče) ali Butchu (butcher v angleščini pomeni klavec), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tako ni naključje, da se najhitrejši človek na svetu piše Bolt (strela) ali da je napovedovalki vremena na televiziji ime Sarah Blizzard (snežni vihar).

"Ime lahko vpliva na podobo, ki si jo ljudje ustvarijo o značaju ali ozadju, s tem pa na možnosti, ki se v življenju odprejo neki osebi," pravi raziskovalec Richard Wiseman, ki s svojim priimkom (modrec) tudi sam potrjuje ugotovitve raziskav. Gre za profesorja psihologije na univerzi v britanskem Hertfordshireu.

"Lahko gre tudi za neke vrste samouresničujočo se prerokbo. Če vaše ime zveni inteligentno, uspešno in privlačno, boste bolj verjetno tako tudi ravnali," še dodaja.

Z vplivom imena na uspešnost človeka se je v zadnjih letih ukvarjalo več raziskav. Te so med drugim pokazale, da se dekleta z "ženstvenimi" imeni, kot sta Isabella ali Kayla, redkeje usmerijo v naravoslovne vede, kot njihove vrstnice z imenom Taylor ali Madison. Učenci z imeni, ki naj bi izražala nižji status, pa so v šoli manj uspešni od vrstnikov, ki imajo isto ozadje, a bolj zveneče ime.

Da "ime resnično lahko naredi razliko", zatrjuje tudi raziskovalec David Figlio iz ameriške univerze Northwestern. Po njegovem mnenju raziskave kažejo na jasno, čeprav najverjetneje podzavestno tendenco ljudi, da jih privlačijo stvari, ki so podobne njim - vključno z njihovim imenom.

Primerov je veliko, med njimi pa se znajdejo na primer dirkač Scott Speed (hitrost), golfist Tiger Woods (gozd), pevec Bill Medley (venček), pesnik William Wordsworth (words pomeni besede, worth pa vreden), nekdanji tiskovni predstavnik Bele hiše Larry Speaks (govoriti) ter odvetnica Sue Yoo (ime in priimek zvenita v angleščini kot besedna zveza tožiti te).

Psiholog Ernest Able (ki sam zase pravi, da je iskren človek), navaja raziskave, ki so pokazale, da imajo študenti MBA, katerih imena se začnejo s črkama C ali D, v povprečju nižje ocene od kolegov, katerih imena se začenjajo z A ali B. Ob tem je v mestu St. Louis nadpovprečno veliko število Louisov, statistika pa kaže, da se ljudje celo nagibajo k poroki z ljudmi, katerih imena spominjajo na njihova lastna.

Sicer pa ime kljub vsemu ne določa naše usode. Ljudje z imeni z negativno konotacijo so lahko prav tako uspešni - primer je ameriški predsednik Barack Hussein Obama. Ta se je leta 2008 sam pošalil, da mu je srednje ime nadel "nekdo, ki očitno ni mislil, da bom kadarkoli kandidiral za predsednika".

Profesor psihologije na univerzi Kalifornija Albert Mehrabian pa je vseeno sestavil lestvico "dobrih" in "slabih" imen. Med top pet dekliških sodijo Elizabeth, Jacqueline, Holly Ann in Mary, pri moških pa so to James, Steven, Christopher, Kenneth in Thomas. Na dnu so za dekleta Elvira, Eula, Shar, Zoila in Latrina, za fante pa Butch, Rufus, Ozzie, Jock in Rip.

Ob tem raziskovalec staršem svetuje, naj ne skušajo biti "pametni ali umetniški". "Načeloma bi rekel, da se izogibajte nenavadnim imenom," zaključuje.