Slovenija

Pravici je bilo zadoščeno

M.J.
11. 7. 2013, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred kratkim smo poročali o dveh ogoljufanih delavcih podjetja Čukgraf, ki jima od novembra leta 2011 ni plačalo prispevkov, od takrat pa nista prejela tudi bolniške, ki jima je pripadala.

Svet24

Prepuščena sama sebi sta se odločila za stavko pred državnim zborom, kjer sta se več tednov na svoj način borila za svoje pravice. A poslanci so ju mirno ignorirali, premik v njuno dobrobit se je zgodil šele, ko je varuhinja človekovih pravic zanju uredila brezplačno pravno pomoč. Član skupine za brezplačno pravno pomoč, Klemen Babnik, je našel odločbo ustavnega sodišča, ki določa, da je delavec upravičen do izplačila bolniških neposredno od države, kadar zataji delodajalec, tako za nazaj kot za naprej. Ogoljufana in ponižana sta sicer stavko končala, a boj na sodišču bosta nadaljevala. Poleg bolniške, ki sta jo že prejela, zahtevata namreč še plačilo zamudnih obresti, regresa in odškodnino od države.

Za tiste, ki se jim godi podobna krivica, pa je državni zbor sprejel poseben zakon. Od petka dalje bo namreč veljalo, da bodo delavci v takšnih primerih dobili bolniško nadomestilo neposredno od države.