Zdravje

Revolucionarno zdravilo za zdravljenje holesterola?

S.R.
11. 7. 2013, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Smo res blizu dnevu, ko bo slab holesterol le še stvar preteklosti? Tri farmacevtska podjetja so namreč blizu zdravilu, ki bo enkrat za vselej odpravilo to nadležno zdravstveno težavo.

Reuters
Se nam obeta revolucionarno zdravilo, ki bo popolnoma ozdravilo previsok nivo holesterola?

Amgen, Pfizer in Sanofi tekmujejo med sabo, kateremu podjetju bo prej uspelo dobiti odobritev za svojo verzijo zdravila. Slednje je bilo izdelano na osnovi redke mutacije, ki je prisotna v peščici ljudi in zaradi katere imajo ti ljudje izjemno nizke nivoje holesterola LDL (low density lipoprotein), bolj znanega kot slabi holesterol, ki povzroča srčne bolezni. O kako nizkih nivojih holesterola je pravzaprav govora? Pri odraslih osebah je optimalno, da imajo nivo holesterola LDL pod 100. Tam nekje do številke 129 je prav tako še vse normalno. Vse, kar je nad tem, je preveč. No, ena izmed žensk z omenjeno mutacijo ima nivo holesterola LDL 14, in to brez kakršnihkoli posledic. Kaj je torej boljšega, kot zdravilo, ki posnema tovrstno mutacijo.

Čeprav bi tovrstno zdravilo lahko rešilo marsikoga in praktično izničilo problem previsokega slabega holesterola, pa se še ne smemo prehitro veseliti. Trenutno je problem predvsem cena. Zdravilo je izjemno drago, nekako v rangu zdravil za zdravljenje raka. Poleg tega se študije, ki naj bi dokazale, da zdravilo res počne tisto, kar bi moralo početi šele začenjajo. A v najboljšem primeru nas v prihodnosti čaka poceni zdravilo, ki bi ga sicer že danes potreboval eden izmed štirih Američanov.

Prve študije vse treh zgoraj omenjenih podjetij so obetavne. Pacienti, ki so imeli nivo holesterola 100 in več, so ga z zdravilom zbili na 50 in manj. Pravzaprav so raziskovalci zdaj postavljeni pred nov izziv. Ugotoviti bodo morali namreč tudi, ali se lahko nivo holesterola preveč spusti. In če je to mogoče, ali lahko pride do kakšnih stranskih učinkov.