Svet

Severna Koreja ni več pripravljena na pogovore

STA / S.R.
11. 7. 2013, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes umaknila predlog za pogovore o obnovi srečanj družinskih članov iz obeh Korej, potem ko je s Seulom v sredo dosegla načelen dogovor o ponovnem zagonu teh pogovorov.

Reuters

Kot je sporočila Severna Koreja, želi, da se osredotočijo na ločene pogovore o skupnem industrijskem kompleksu Kaesong. Pjongjang je v sredo predlagal, da bi pogovori v organizaciji Rdečega križa glede novega srečanja na stotisoče družinskih članov, ki so bili ločeni v času vojne med državama v 50. letih prejšnjega stoletja, potekali 19. julija.

Poleg tega je Severna Koreja predlagala tudi zagon formalnih pogovorov o obnovi sedaj suspendiranega programa čezmejnih turističnih izletov na severnokorejsko goro Kumgang. Ti naj bi potekali 17. julija.

Seul se je načeloma strinjal z obnovo pogovorov o ponovnih srečanjih razdeljenih družin, za zagon pogovorov o obnovi izletov na Kumgang pa medtem po mnenju Seula še ni čas, saj že potekajo pogovori o ponovnem zagonu Kaesonga.

Gre za leta 2004 odprt industrijski kompleks približno deset kilometrov severno od skupne meje, v katerem kakih 53.000 severnokorejskih delavcev dela za okoli 120 južnokorejskih podjetij. Do njegovega zaprtja je prišlo aprila v luči zaostritve krize na Korejskem polotoku po februarskem jedrskem poskusu Severne Koreje in posledični uvedbi novih sankcij ZN proti njej.

Ločeni pogovori o Kaesongu sicer v sredo niso prinesli napredka. Predstavniki obeh držav naj bi se znova sestali v ponedeljek.

Kot je danes Seulu sporočila Severna Koreja, je predlog za pogovore o ponovnem srečanju družin umaknila, da bi se lahko osredotočili na pogovore o Kaesongu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.