Slovenija

Na sestanku z Bratuškovo ni bilo govora o kupcih in ceni za Mercator

STA/M.J.
21. 6. 2013, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je danes za STA glede številnih ugibanj o tem, kaj je bila vsebina pogovorov pri predsednici vlade Alenki Bratušek, povedal, da beseda ni tekla o posameznih kupcih niti ne o prodajni ceni Mercatorjevih delnic.

Mediaspeed

Tako pravijo tudi v Mercatorju. Bratuškova se je seznanila s postopki, do rešitev pa se ni opredeljevala, je povedal Zorko. "Izrecno poudarjamo, da pogovor na sestanku ni potekal okoli posameznih kupcev ali prodajne cene delnice Mercatorja," so sporočili tudi iz največjega slovenskega trgovca.

Zorko je dodal, da so na sestanku govorili o pismu malih delničarjev Pivovarne Laško predsednici vlade, dvigu davka na dodano vrednost in trošarin, procesih reprogramiranja posojil skupine Laško in procesih odprodaje naložb v lasti skupine, ki ne predstavljajo osnovne dejavnosti skupine.

Bratuškova je po četrtkovi seji vlade povedala, da je v času pogovorov o prodaji večinskega deleža Mercatorja sklicala sestanek s predsednikoma uprav Mercatorja in Pivovarne Laško. Dejala je, da sestanek z družbama, od katerih je odvisnih več 10.000 ljudi, še ne pomeni vmešavanja v postopek prodaje. Ponovila je, da se vlada ni vpletala v prodajo.

Kot pravijo v Mercatorju, je bila na sestanku Bratuškovi predstavljena problematika stanja Mercatorja in kompleksnosti reševanja tega izziva.

"Izražen je bil poziv k odgovornemu ravnanju vseh deležnikov v procesu ter podan pogled na zaščito interesov družbe v procesu prodaje. Tega uprava podpira pod tremi ključnimi pogoji: da je nakup izveden z mednarodnim kapitalom in ne s krediti, da proces prodaje podpirajo Mercatorjeve banke upnice, ter da bo zagotovljen nadaljnji razvoj Mercatorja," so zapisali.


"Če mislite, da je, ko kot predsednica vlade pokličem gospodarsko družbo, ki zaposluje več kot 10.000 ljudi, na sestanek, da ugotovim, kakšno je stanje v tej družbi in kakšne so posledice za to družbo, vmešavanje v prodajo, je to absolutno vaše mnenje. In mogoče mi predlagate, da od vsega skupaj dvignem roke in pustim na cesti več kot 10.000 ljudi, boste mogoče vi tisti, ki boste te stvari urejali," je v četrtek Bratuškova dejala novinarju TV Slovenija.

"Nič nisem prikrivala. Ne vem, če sem vam dolžna sestanke vnaprej napovedati. Popolnoma nobene slabe vesti nimam. V prodajo Mercatorja se z eno besedico in z eno piko nisem vtikala," je po seji vlade pojasnila premierka.

Ponovila je, da njena vlada ne prodaja Mercatorja, ampak ga je "na mojo veliko žalost prodala ena druga vlada". "Zato sta na tistem sestanku (avgusta 2005 v kabinetu takratnega predsednika vlade Janeza Janše, op.p.) morali sedeti dve veliki podjetji, ki sta na žalost danes tako povezani, da propad enega lahko pokoplje tudi drugega. Gre za več 10.000 delovnih mest," je dejala.

Konzorcij prodajalcev 53,12-odstotnega deleža Mercatorja - Pivovarna Union, NLB, Pivovarna Laško, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring Beograd, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe Adria, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding - je minuli petek z Agrokorjem podpisal pogodbo o prodaji. Agrokor bo za delnico Mercatorja plačal 120 evrov, kar skupno za ta delež pomeni 240 milijonov evrov.

Družbe iz skupine Laško, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska, imajo v lasti skupno nekaj več kot 23-odstoten delež Mercatorja.