Svet

Sosedje se še vedno 'kuhajo'

STA / S.R.
21. 6. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V večjem delu Hrvaške tudi na prvi poletni dan pričakujejo visoke temperature, ki bodo večinoma med 29 in 35 stopinj Celzija.

Reuters
Hrvate še vedno greje vročinski val.

Konec pomladi je Hrvaško zajel prvi letošnji vročinski val, ki je prinesel številne dnevne temperaturne rekorde, kot je bilo v Zagrebu in Splitu. Nekoliko nižje temperature in nalive je možno pričakovati od sobote. Hrvaški mediji poudarjajo, da je zadnji letošnji pomladanski teden obeležila "peklenska" vročina. Večina države se je "pekla" na več kot 33 stopinjah Celzija, le nekaj stopinj manj pa je bilo v hribovitih predelih. Tako je bilo v sredo in četrtek najbolj vroče na Bilogori pri Bjelovaru in v Slavonskem Brodu, kjer se je živo srebro ustavilo na slabih 36 stopinj.

V Splitu je bil četrtek najtoplejši 20. junij v zgodovini merjenja temperature v tem največjem dalmatinskem mestu. Bilo je 34,4 stopinje Celzija ali za 0,3 stopinje več kot 20. junija 2007, ko je bila prejšnja rekordna temperatura na zadnji pomladanski dan. Tudi v Zagrebu so v začetku tedna namerili rekordne dnevne temperature.

V četrtek je tudi deževalo in sicer na Ćićariji ob meji s Slovenijo, vremenoslovci pa možnost lokalnih ploh na nekaterih koncih Hrvaške napovedujejo tudi za soboto, ko bo tudi večinoma sončno in vroče vreme. Podobno bo tudi v nedeljo, medtem ko so v ponedeljek na severnem Jadranu možni nalivi. Prihodnji teden naj bi se temperature zraka postopoma znižale.