Slovenija

Vlada je na obisku v Podravju

STA / S.R.
21. 6. 2013, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z delovnim posvetom na Ptujskem gradu je vlada začela današnji celodnevni obisk Podravja.

Tehcenter
Vlada bo obiskala tudi podjetje Tehcenter.

Predsednica vlade Alenka Bratušek bo nato obiskala ptujsko podjetje Tehcenter, popoldne pa odgovarjala na vprašanja medijev v Mariboru. Zvečer se bo udeležila slovesnosti ob dnevu državnosti, obisk pa sklenila na odprtju letošnjega Festivala Lent. Na novinarski konferenci v Mariboru, na kateri bo premierka med drugim predstavila četrtkove vladne sklepe o državni pomoči socialno in gospodarsko vse šibkejšemu območju Zgornjega Podravja, bodo sicer sodelovali še notranji minister Gregor Virant, ministrica za delo Anja Kopač Mrak ter gospodarski minister Stanko Stepišnik. Slednji sicer podravskih podjetij tokrat ne bo obiskal, saj se bo pred tem večji del dneva mudil na Celjskem.

Največja pričakovanja ob tokratnem obisku gojijo v Mariboru. Že pred mesecem dni je mariborski župan Andrej Fištravec Bratuškovi predstavil predlog 35 ukrepov državne pomoči za izhod mesta iz krize. Maribor se namreč že nekaj časa bori z visoko stopnjo brezposelnosti. Po zadnjih podatkih je ta že skoraj 19-odstotna in v štajerski prestolnici menijo, da jim pripada poseben delež sredstev v okviru nacionalnih razpisov.

Od obiska si največ obeta Maribor.

Vlada je na četrtkovi seji sicer sprejela dodatne začasne ukrepe za Maribor s širšo okolico. Ukrepi vsebujejo davčne olajšave, povračilo plačanih prispevkov delodajalcem, finančne spodbude in jamstva v skupni vrednosti 66,2 milijona evrov. Prvi odziv v Mariboru je bil negativen, saj menijo, da drugo največje mesto za izhod iz sedanjih razmer potrebuje precej več denarja, pri tem pa so omenjali tudi več sto milijonov evrov.

Ena redkih svetlih točk gospodarskega dela obiska bo danes odprtje investicije v linijsko proizvodnjo pekovskega peciva in kruha s kontinuirano zamrzovalno komoro in avtomatskim pakiranjem pekovskih izdelkov, ki ga bo v profitnem centru Kruh-pecivo Maribor pripravila družba Žito in se ga bo udeležil kmetijski minister Dejan Židan.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant bo obiskal upravno enoto Ptuj, popoldne pa se bo srečal z mariborskim županom Andrejem Fištravcem in obiskal Policijsko upravo Maribor. Minister za pravosodje Senko Pličanič bo med drugim obiskal ptujsko in mariborsko sodno okrožje.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se bo opoldne na delovnem kosilu sestala z direktorji zavodov v pristojnosti njenega ministrstva, popoldne pa bo bo obiskala območno službo mariborskega zavoda za zaposlovanje in se udeležila pogovora z direktorico in vodji uradov za delo ter direktorjem Centra za socialno delo Maribor.