Slovenija

V bitki za šefa NPU ostajajo le še štirje kandidati

STA / S.R.
21. 6. 2013, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Posebna natečajna komisija uradniškega sveta je generalnemu direktorju policije posredovala seznam štirih kandidatov, primernih za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), so za STA pisanje nekaterih današnjih časnikov potrdili na uradniškem svetu.

Policija.si

Na razpis se je sicer prijavilo devet kandidatov, a je eden kandidaturo naknadno umaknil. Današnji časniki poročajo, da so po neuradnih informacijah skozi sito natečajne komisije prišli strokovnjak za gospodarski kriminal, ki je zaposlen na policijski akademiji, Igor Lombergar, vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na generalni policijski upravi Dušan Florjančič, vodja sektorja kriminalistične policije na policijski upravi Ljubljana Branko Japelj in Darko Majhenič, eden od vodij preiskav na NPU.

Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji, ki se je uveljavil v začetku meseca, direktorja NPU imenuje in razrešuje generalni direktor policije, komisija pa je seznam v vednost poslala tudi ministru za notranje zadeve.

Rok za prijavo na javni natečaj se je iztekel konec maja. Od devetih prijavljenih je eden kandidaturo umaknil, tri pa je komisija pozvala k dopolnitvi vlog. Komisija sicer v postopku ugotavlja, kateri kandidati izpolnjujejo pogoje za položaj in kateri kandidati so glede na svojo strokovno usposobljenost primerni za ta položaj.

NPU sicer trenutno začasno vodi namestnik generalnega direktorja policije Karol Turk, saj so nekdanjemu direktorju Brunu Blažini odvzeli pooblastila, potem ko je pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo.