Slovenija

Iz Kitajske kmalu ne bomo več dobivali stvari?

STA/M.J.
21. 6. 2013, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Kitajskem in s tem tudi v drugih delih sveta se v zadnjih dneh krepi zaskrbljenost, da v bančnem sistemu druge gospodarsko najmočnejše države na svetu prihaja do resnega likvidnostnega krča.

Kitajski medbančni trg je tako v četrtek praktično zmrznil, danes pa se je medbančna obrestna mera vendarle znižala. A skrb ostaja. Dogajanje na Kitajskem je v četrtek dodatno prispevalo k velikim padcem na svetovnih borzah, ki jih je prestrašila predvsem napoved predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Bena Bernankeja, da bi lahko Fed že letos zmanjšal program odkupovanja obveznic in vrednostnih papirjev, končal pa bi ga lahko že sredi leta 2014.

Medbančna obrestna mera na Kitajskem je v četrtek znašala še 13,4 odstotka, v zadnjih dveh tednih pa se je dvignila do rekordnih ravni. Kitajska centralna banka namreč nekaj časa trgu ni zagotavljala nove likvidnosti, saj so se v osrednji denarni ustanovi zbali vse višjega deleža slabih posojil v sistemu.

Danes se je obrestna mera znižala na 8,33 odstotka, kar pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij še vedno zelo veliko. Kitajski mediji poročajo, da naj bi centralna banka nekaterim poslovnim bankam zagotovila za okoli 40 milijard juanov (okoli pet milijard evrov) dodatnih likvidnostnih sredstev in banke pozvala k okrepitvi medsebojnega posojanja. Uradne potrditve tega koraka za zdaj ni.

Likvidnostni krč bi imel lahko potencialno zelo negativen vpliv na kitajsko gospodarstvo, ki velja za motor svetovne ekonomije. Mediji so na primer danes poročali, da se je največja državna banka Bank of China za kratek čas znašla celo v položaju plačilne nesposobnosti, a so v banki to zanikali. Pred potencialnimi težavami s poplačili obveznosti kitajskih bank je nedavno opozorila tudi bonitetna hiša Fitch.

Kitajska centralna banka je denarno pipico priprla za brzdanje pregretega bančnega sistema. Ob obilici poceni denarja v sistemu v zadnjih letih so namreč banke na veliko posojale za različne projekte, še posebej na nepremičninskem trgu. Ob upočasnjevanju kitajske gospodarske rasti zdaj nad sistemom visi Damoklejev meč kopičenja slabih naložb.