Slovenija

Po vojaških investicijah smo na zadnjem mestu

STA / S.R.
4. 6. 2013, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obrambni ministri članic zveze Nato bodo danes v Bruslju potrdili cilje zmogljivosti zavezništva za obdobje 2013-2023, med katerimi so tudi štirje za Slovenijo.

Slovenska vojska.si
Zaradi težav s Patriami bo Slovenija še težje vzpostavila motorizirano bojno skupino.

To dejanje bo spremljala strateška razprava o posledicah rezov v obrambne izdatke. Dvodnevnega zasedanja se bo udeležil tudi minister za obrambo Roman Jakič. S potrditvijo svežnja ciljev zmogljivosti za Nato kot celoto in za vsako zaveznico posebej se bodo ministri zavezali, da bodo te cilje vključili v nacionalne obrambne načrte. Slovenija je ohranila štiri cilje, ki jih je imela doslej, a s časovnim zamikom.

Slovenski cilji so: vzpostavitev mehanizirane bataljonske bojne skupine do leta 2023, popolnitev motorizirane bataljonske bojne skupine, ohranitev bataljona za radiološko, kemično in biološko obrambo ter ohranitev helikopterske zmogljivosti.

Slovenija je bila po navedbah virov pri Natu pri pregledu uresničevanja ciljev pohvaljena kot zaveznica, ki se zaveda svojih obveznosti, največ pripomb pa je bilo zaradi obrambnih investicij, saj je po vložku vanje med vsemi zaveznicami na zadnjem mestu.

Po Natovih normativih bi morale zaveznice za obrambne investicije namenjati 20 odstotkov obrambnih izdatkov; Slovenija namenja le 2,2 odstotka. Po deležu bruto domačega proizvoda za obrambo pa je z 1,16 odstotka BDP na 18. mestu.

Od ministra Jakiča se tako danes pričakujejo pojasnila, kako bo Slovenija izboljšala svoje številke in zagotovila uresničevanje ciljev.

Ob potrditvi paketa bodo ministri razpravljali o posledicah rezov v obrambne izdatke in o zavezništvu po letu 2014, pri čemer bo v ospredju pereče vprašanje pravične delitve bremena med ZDA in evropskimi zaveznicami.