Slovenija

Protikorupcijska komisija v NLB

STA / S.R.
4. 6. 2013, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije preučuje način kadrovanja novih članov uprave in nadzornega sveta v NLB, ki se je začelo s prihodom predsednika uprave Janka Medje in z njegovo sklenitvijo sodelovanja z mednarodno kadrovsko agencijo Korn Ferry International, so potrdili v komisiji. Postopek še ni zaključen.

NLB

"Komisija je v omenjeni zadevi uvedla postopek, pridobila večino relevantne dokumentacije in na seji senata zaradi razjasnitev dejstev ter okoliščin v povezavi z najemom storitev Korn Ferry International pred kratkim tudi opravila razgovore z nekaterimi odgovornimi osebami. Postopek še ni zaključen, zato vam dodatnih informacij ne moremo podati, niti ne prejudicirati končne ocene," so zapisali v komisiji.

Kot piše današnji Dnevnik, je Medja s Korn Ferry International podpisal donosno pogodbo o sodelovanju, potem ko ga je ta, ko je bil še predsednik nadzornega sveta NLB, ocenila kot najbolj ustreznega kandidata za predsednika uprave.

Agencija je nato začela iskati ostale vodstvene kadre, v zameno pa menda izstavljala visoke račune. Po neuradnih informacijah časnika je za njihovo iskanje lani NLB zaračunala skupno 560.000 evrov.

Vprašanje je, ali so ti zneski upravičeni. Kot navaja časnik, se je namreč v primeru članice nadzornega sveta Marianne Okland izkazalo, da jo je v nadzorni svet pripeljal podpredsednik nadzornega sveta NLB Stephan Wilcke, ki je v banko prišel skupaj z Medjo.

Tudi v primeru Sergeje Slapničar, ki je neodvisna članica revizijske komisije v NLB in je predvidena za novo članico nadzornega sveta, naj bi jo nadzorni svet že izbral kot eno od kandidatk, nato pa se je pri njej zglasil Korn Ferry International.

Na potencialen sum korupcije delovanja nadzornega sveta banke naj bi po pisanju časnika opozoril nekdanji nadzornik NLB Miran Pleterski, ki je kmalu zatem odstopil, uradno iz osebnih razlogov, neuradno pa prav zaradi domnevno spornih dejanj nadzornega sveta. Aprila je sicer iz osebnih razlogov iz nadzornega sveta odstopil tudi predsednik nadzornega sveta Klemen Vidic.

Korn Ferry International je za Medjo, kot še izpostavlja časnik, našel tudi nove člane uprave. Poleg Blaža Brodnjaka, ki je v NLB prišel skupaj z Medjo, je v upravo prišel še Nima Motazed (po odhodu iz Citigroup je bil slabo leto dni brezposeln), medtem ko Archibald Kremser (iz avstrijske Kommunalkredit) še čaka na licenco Banke Slovenije.

Na eni zadnjih sej naj bi nadzorni svet NLB hotel imenovati še enega člana uprave, Bretta Belcherja iz češke GE Money Bank, vendar nadzorniki odločitve še niso sprejeli.

Delničarji državne NLB bodo na skupščini, sklicani za 11. junija, odločali o zmanjšanje nadzornega sveta z 11 na osem članov. Za člane so predlagani obstoječi člani Wilcke, Miro Germ, Sašo Cunder, Gael de Pontbriand in Marianne Okland ter še Dimitrios Stratikopulos, Sergeja Slapničar in Peter Testen. Sedanjim nadzornikom bo s skupščino namreč potekel mandat.