Svet

'Dacarji' razmetavajo z denarjem

STA / S.R.
4. 6. 2013, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška zvezna davkarija (IRS) se je znova znašla na udaru konservativnih politikov v Washingtonu, tokrat zaradi razmetavanja denarja za konference.

Reuters
Ameriška davkarija ni ravno varčna.

Novi vršilec dolžnosti komisarja IRS Danny Werfel je priznal, da javnost davkariji ne zaupa več. Ameriški predsednik Barack Obama je Werfela imenoval na čelo davkarije šele pred dvema tednoma. Njegovega predhodnika je odnesel škandal zaradi podrobnejšega preverjanja konservativnih skupin, ki so prosile za status organizacij, oproščenih plačevanja davkov.

Republikanci v kongresu trdijo, da je šlo za orkestrirano nadlegovanje konservativnih skupin, doslej pa jim še ni uspelo dokazati, kdo je bil "dirigent". Namigujejo na vrh administracije, vendar dokazov nimajo.

Republikanec iz Kalifornije Darrell Issa je v ponedeljek objavil prepise zaslišanj uslužbencev IRS iz urada v Cincinnatiju, ki je pristojen za podeljevanje statusov organizacij, oproščenih plačevanja davkov. Eden od njih je "domneval", da so ukazi prišli iz Washingtona.

Republikanci še niso niti prav začeli z napadi na Obamo zaradi statusa konservativnih skupin, ko je prišlo na dan poročilo generalnega inšpektorja finančnega ministrstva z ugotovitvijo, da je IRS za razne konference med letoma 2010 in 2012 porabila 50 milijonov dolarjev davkoplačevalskega denarja.

Samo za konferenco v kalifornijskem Anaheimu avgusta 2010 so šli štirje milijoni dolarjev. Eden od govorcev je dobil 17.000 dolarjev za predavanje o vplivu umetnosti na vodstva.

Tiskovna predstavnica IRS Michelle Eldridge je v odgovor na kritike sporočila, da so porabo za velike konference s 50 udeleženci ali več krepko znižali. Leta 2010 je šlo v ta namen 37,6 milijona dolarjev, lani pa le 4,9 milijona.

Komisar Werfel je dejal, da razmetavanje z denarjem sodi v stare čase, sam pa bo storil vse, da povrne zaupanje v IRS. Imenoval je že številne nove vodje uradov in oddelkov, izvaja pa tudi temeljito revizijo, da se ugotovi, kaj je šlo narobe, kdo je odgovoren in kako zadeve popraviti.