Ostali športi

Danes v Velenju največji atletski miting leta

STA / S.R.
4. 6. 2013, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes bo v Velenju največji slovenski atletski miting. Primožu Kozmusu se bodo pridružili najboljši slovenski tekmovalci in tekmovalke ter številni tuji atleti, med katerimi bodo tudi dobitniki olimpijskih in svetovnih odličij.

Miting Velenje

Miting se bo začel ob 17.30 z nekaterimi skakalnimi disciplinami, ob 19.45 pa bo odprtje in glavni del tekmovanja. Osrednja disciplina 18. mednarodnega mitinga ob dnevu rudarja bo moški met kladiva. Kozmus, ki je dobro začel sezono na mitingu v Slovenski Bistrici, bo imel najmočnejšo konkurenco. Tako bodo v krog za izmet orodja stopil Madžar Krisztian Pars, olimpijski zmagovalec iz Londona, Tadžikistanec Dilšod Nazarov, ki je edini letos kladivo zalučal prek 80 m (80,71 m), Ukrajinec Olesij Sokirski, lani četrti na OI v Londonu, Nemec Markus Esser, četrti na svetovnem prvenstvu v Daeguju, in Slovak Libor Charfreitag, evropski prvak leta 2010 v Barceloni.

Kozmus je z 78,75 m 25. maja v Slovenski Bistrici dosegel peti izid sezone na svetu. V Velenju bo imel novo priložnost, da dokaže, da je za razliko od lanske olimpijske sezone, ki jo je kronal z olimpijskim odličjem, izvrstno pripravljen že na začetku poletne sezone, v kateri bo avgusta največje tekmovanje na svetovnem prvenstvu v Moskvi.

Martina Ratej, slovenska rekorderka v metu kopja, bo imela prav tako močno tekmico. Na stadionu Ob Jezeru bo ponovno nastopila Rusinja Marija Abakumova, svetovna prvakinja in srebrna lani na OI ter lastnica drugega izida vseh časov ter najboljšega letos. V troskoku bo slovenski reprezentantki Snežani Rodič na zaletišču družbo delala tudi Jamajčanka Trecia Smith, ki se je lani s finalom na OI vrnila v najvišjo svetovno konkurenco.

Na 800 m zaradi poškodbe sicer ne bo nastopil najboljši slovenski predstavnik Žan Rudolf, zato pa bo na dva stadionska kroga tekel Rus Jurij Borzakovski, eden najboljših tekačev na 800 m v zgodovini, med drugim olimpijski zmagovalec leta 2004.