Slovenija

SDS za glasovanje uporabila otroke?

MS
1. 6. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Janševi SDS se domnevno odvijajo številne nepravilnosti in izključitve. Izključevali naj bi brez konkretnih razlogov in tudi na željo vidnejših članov SDS. Na konferenci enega od občinskih odborov stranke pa naj bi glasovali celo otroci.

sds.si

Stranka, ki ima v svojem imenu demokratičnost, naj bi se v svojih krogih obnašala precej nedemokratično, tako trdijo številni, zdaj že bivši člani stranke. Kot pravijo, so razočarani nad delovanjem in vodstvom stranke, ki naj bi od članov zahtevalo predvsem zvestobo in veliko žrtvovanega prostega časa, ko pa so se pojavila nesoglasja, naj bi jih stranka takoj in na zelo grd in nedemokratičen način odslovila. Kot pravijo nekdanji člani, ki so jih izključili ali so zaradi psihičnih pritiskov naposled izstopili sami, naj bi stranka delovala precej diktatorsko, člane pa naj bi izkoriščali  in od njih pričakovali, da so tihe ovce, ki podpirajo voljo vodilnih.

Izključitve in izstopi iz stranke SDS naj bi se odvijali v več občinskih odborih, postopke za izključitev pa naj bi stranka pričela voditi, takoj ko je prišlo do kakšnih nesoglasij z vplivnimi člani stranke. V Celju naj bi tako za izključitve poskrbela Sonja Ramšak, podpredsednica stranke SDS, o kateri smo pred kratkim že pisali in je v stranki predvsem znana po izredno hitrem vzponu v njej. Takoj po vstopu v stranko SDS naj bi Ramšakova že želela kandidirati na volitvah, a ker naj bi člani SDS-a v Celju že imeli izbranega kandidata, so njeni kandidaturi nasprotovali. Naposled naj bi za dosego svojih ciljev poskrbela za postopke izključitve članov, ki so nasprotovali njenim ciljem. Člani so sicer po domnevnih pritiskih odstopili sami, primer pa se je končal celo na sodišču, saj naj bi jih stranka tožila za vrnitev denarja, ki ga je odbor porabil za volilno kampanjo. Poleg dela, ki so ga med kampanjo za stranko opravili brezplačno, so tako stranki še plačali.

Nedaleč od Celja, v Žalcu, naj bi se prav tako odvila podobna zgodba. Zgolj teden pred letno konferenco občinskega odbora SDS-a Žalec, 12. marca 2010, naj bi izključili šest članov stranke, ki sicer zaradi domnevne netransparentnosti pri vodenju odbora na volitvah ne bi podprli Roberta Čehovina za predsednika odbora. Na konferenci naj bi nato glasovali celo prisotni, ki niso bili člani SDS-a, in tudi otroci, a so volitve kljub temu obveljale. Zanimivo je, da sta bila na konferenci prisotna tudi Sonja Ramšak in Vinko Gorenak. Nekdanji člani stranke SDS so opozorili, da to še zdaleč ni vse in da se tovrstni izstopi in izključitve dogajajo precej pogosto, med drugim naj bi bili podobni primeri še v Kopru, Mariboru in Hrastniku.

V četrtek so svoj primer izključitve podrobneje predstavili tudi nekdanji člani mestnega odbora stranke SDS Novo mesto. Po mnenju enega od članov, ki so bili izključeni, je izključitev posledica nestrinjanja z načinom vodenja občinskega odbora SDS-a in zlorabe demokratičnih mehanizmov statuta stranke za namen njegove deskreditacije. Kot je še dodal, je dejstvo, da so posamezniki  izkoristili statut stranke za politično obračunavanje in odstranjevanje tistih, ki v danem trenutku razmišljajo drugače. Kar je še bolj skrb vzbujajoče, je to, da naj bi izključeni brez obvestila o kakršnih koli postopkih zoper njih in brez možnosti sodelovanja v postopkih na dom prejeli sklep nadzornega odbora stranke SDS o izključitvi, brez navedenih razlogov za izključitev. Kljub večkratnim pozivom, naj jim stranka predstavi obremenilne dokaze, jih do danes od SDS-a niso prejeli, je pa stranka po pritožbi izključitev preklicala, a so nato zaradi razočaranja nad delovanjem stranke izstopili sami.

O domnevnih nepravilnostih znotraj stranke SDS, o katerih so nas obvestili, smo povprašali tudi SDS, a se na naša vprašanja do zaključka redakcije niso odzvali.

Izključeni iz SDS-a se na podlagi izkušenj z delovanjem stranke sprašujejo, kakšna je  njihova razlaga besede demokratičnost, ki jo tako ponosno nosijo v imenu stranke.