Črna kronika

Rop krivde ne priznava

Robert Marin
1. 6. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča je včeraj zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov sedel nekdanji predsednik vlade Tone Rop. Obtožni predlog razume, krivde ne priznava.

Mediaspeed

Rop, danes zaposlen v evropski investicijski banki v Luksemburgu, se je v kazenskem postopku znašel zaradi izjav, ki jih je junija 2007 dal novinarju TV Slovenija Vladimirju Vodušku, zgodba pa pravzaprav korenini že v letu 2004, ko so v javnost pricurljale informacije, da naj bi se vodja slovenske opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.

Podrobnosti obtožnega predloga na predobravnavnem tožilec Jože Jarc še ni predstavil, po besedah Ropovega odvetnika Emila Zakonjška pa obtožni predlog temelji na dveh izjavah, ki jih je obdolženi v neformalnem pogovoru dal novinarju Vodušku, ta pa je sogovornika naskrivaj snemal in izjavi objavil v prispevkih 16. in 17. junija 2007. Po prepričanju Zakonjška je Vodušek s tajnim snemanjem Ropu kršil ustavni pravici do zasebnosti in komunikacijske tajnosti, zato je odvetnik tudi predlagal, da se iz spisa izločijo nekateri dokazi, in sicer oba prispevka TVS. Tako tožilstvo kot obramba sta včeraj podala dokazne predloge, ki naj jih izvede sodišče, tožilec pa je predlagal tudi izključitev javnosti. Sodišče je predobravnavni narok prekinilo za nedoločen čas, medtem pa bo s posebnim sklepom odločilo tako o predlogu tožilca o izločitvi javnosti kot predlogu obrambe o izločitvi dokazov. Med pričami, ki bi jih sodišče lahko zaslišalo v tem kazenskem postopku, so se omenjali Vladimir Vodušek, Andrej Rupnik, Ivo Vajgel, Rok Praprotnik in Dušan Kumer.

»Obravnava se je začela šest let potem, ko je bila izjava dana, sam dogodek pa se je zgodil pred devetimi leti. Mislim, da ima Slovenija bistveno bolj pametne teme o katerih bi morala razpravljati. Me pa absolutno ne skrbi, prepričan sem, da bomo v postopku uspeli,« je novinarjem po obravnavi dejal obdolženi Anton Rop.