Zanimivosti

Prepoznani delfini

J. P.
1. 6. 2013, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Indiji so začeli veljati za nečloveške osebe, katerih življenjske pravice in svoboda morajo biti spoštovane.

Thinkstock
Delfinski parki, ki so bili v gradnji po državi, ne bodo dokončani.

Indijsko ministrstvo za okolje in gozdove je deželnim vladam svetovalo prepoved tako imenovanih delifnarijev in drugega komercialnega zabavništva, ki vključuje zajetje in ujetništvo reda kitov, kamor med drugim spadajo tudi orke in pliskavice. 

Thinkstock

Vlada odločitev utemeljuje z znanstvenimi dognanji o visoki inteligenci in občutljivosti teh bitij, zato bi torej delfini morali veljati za nečloveške osebe in imeti tudi pravice.

Do te poteze je prišlo po več tednih protestov zoper delfinarij v deželi Kerala in številnim drugim tovrstnim zabaviščem, ki naj bi bili zgrajeni letos.

Thinkstock

Tako je Indija postala četrta država na svetu, ki je prepovedala zajetje in uvoz živali iz reda kitov za namene zabavljaštva. Pred njo so to storile še države Kostarika, Madžarska in Čile.

Gibanje za prepoznanje kitov in delfinov kot oseb, zmožnih samozavedanja in s paleto pravic, je zalet dobilo pred tremi leti v Helsinkih na Finskem, kjer so znanstveniki zasnovali Deklaracijo o pravicah kitov.

Raziskave kažejo, da živali iz reda kitov premorejo velike, zapletene možgane z zelo razvitimi področji, namenjenimi komunikaciji in mišljenju. Nadalje naj bi se delfini zavedali sebe podobno, kot se zavedamo sebe ljudje. Delfini zmorejo prepoznati svoj odsev, uporabljati orodja in razumejo abstraktne koncepte. Prav tako so zmožni razviti posebne zvoke, ki služijo prepoznavanju, podobno kot ljudje uporabljamo imena.

Gotovo pa je bila sposobnost učenja raznih trikov tista, ki jih je naredila za priljubljene atrakcije v akvarističnih parkih po svetu.

Večina delfinov v ujetništvu v Indiji prihaja iz morij ob obalah Japonske, Rusije, s Karibskih in Salomonovih otokov.

Po besedah poznavalcev gre za zelo nasilna zajetja – skupine delfinov lovci preženejo v plitke zalive, kjer zajamejo neoznačene samice, preostale pa pobijejo.

Ujetništvo je za te živali enakovredno mučenju, pravijo strokovnjaki – odbijanje njihovih signalov od zidov bazenov naj bi zanje pomenilo nevzdržno stisko.

Pogosti so primeri delfinov, ki z glavami udarjajo ob zidove; prav tako so znani primeri ork, ki si obrabljajo zobe na rešetkah.

Prepoved bo tako ukinila delfinarije in podobne ustanove po državi – tudi tiste, ki so še v gradnji. Tako so v mestu Kochi, v katerem so v zadnjih mesecih potekale množične demonstracije za pravice živali, preklicali licence za vodni park, v katerem bi bili glavna atrakcija prav delfini.

Morda so ti dogodki pokazatelj boljših časov tudi za gangeške delfine.