Slovenija

Hostel Celica praznoval deseto obletnico

A.M.
31. 5. 2013, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hostel Celica praznuje svojo deseto obletnico, ki jo je 30. maja 2013 obeležil z glasbenim dogodkom Sounds of Slovenia, pod umetniškim vodstvom Janeza Dovča in ob spremljavi priznanih domačih glasbenikov.

Bojan Stepančič
Temnica
Deseta obletnica za Hostel Celica predstavlja svojevrsten mejnik in napoveduje širitev ter nove razvojne projekte, v skladu s trenutno aktualnimi standardi mladinskih nastanitvenih objektov v svetu. Pri svojem delovanju bo Hostel Celica tudi v nadaljevanju ubiral trajnostne in ekološke pristope, ki bodo pripomogli k zniževanju ogljičnega odtisa in varovanju okolja.
Nekdanji vojaški zapori na Metelkovi v Ljubljani so nastali leta 1882, ko je Avstro-ogrska vojska gradila na tem območju vojaško oporišče. Objekt sedanjega hostla Celica je služil zaporu več kot 100 let, vse do leta 1991, ko je JLA zapustila neodvisno Slovenijo in same zapore. Del iniciative Mreža za Metelkovo, ki je želela spremeniti barake v multikulturni center, se je leta 1993 združil v KUD Sestavo, med njimi tudi arhitekt Janko Rožič, z idejo da bi bivši zapor preobrazili v odprt prostor, ki bi omogočal srečevanje mednarodnim popotnikom. Projekt sta kasneje podprla Mestna občina Ljubljana in ŠOU Ljubljana. Kreativno načrtovanje, obnova in preobrazba je trajala 10 let in v tem času se je v projekt obnove vključilo več kot 80 umetnikov iz vsega sveta. Prvi gostje so v Hostlu Celica prespali julija 2003.
Danes Hostel Celica navdušuje z edinstvenim interjerjem 20 unikatnih umetniških celic z originalnimi rešetkami na oknih in vratih ter drugačnim konceptom in vzdušjem, ki ga pričarajo osebje in prostor. Celica je močno osnovno zgodbo izvirne nadgradnje v vseh letih razvijala in nadgrajevala do te mere, da je mladinski hotel prerasel v pravo ljubljansko znamenitost, ki jo tujci in domačini vsak dan obiskujejo na organiziranih vodenih ogledih.

Znan ljubljanski hostel, nekoč vojaški zapor, kasneje umetniško prenovljen v namestitveni objekt z edinstvenim konceptom in umetniško vrednostjo, letos obeležuje deseto obletnico svojega obstoja. Popotnike, goste, arhitekte in umetnike navdušuje zaradi umetniške nadgradnje in edinstvenega koncepta, katerega bistvo je dvajset unikatno oblikovanih zaporniških celic. Celice so do danes ohranile originalne rešetke na oknih in vratih, vsaka pa nosi avtorski pečat več kot osemdeset domačih in tujih umetnikov.

Tomaž Juvan, direktor Hostla Celica, ki hostel uspešno vodi že pet let, je ob tej priložnosti poudaril: »Vodenje Hostla Celica predstavlja svojevrsten izziv. Zaradi svojega edinstvenega koncepta je namreč eden od najbolj prepoznavnih namestitvenih objektov v svetu in trudimo se, da njegov status ohranimo in nadgradimo. Ponuja tudi ogromno priložnosti za razvoj, ustvarjanje in spreminjanje. Seveda pa potrebuje ekipo, ki se z veseljem loti novih izzivov. Zato sem izjemno ponosen na svoje sodelavce, ki dokazujejo, da so presežki mogoči,« in dodal »Deseta obletnica Hostla Celica za nas predstavlja svojevrsten mejnik, saj načrtujemo nove razvojne projekte in nadgradnjo infrastrukture z namenom, da Hostel Celica ostane posebna izkušnja za vse, ki nas bodo obiskali.«

Deseto obletnico Hostla Celica je pospremil glasbeni dogodek »Sounds of Slovenia/Sozvočja Slovenije«, ki je potekal pod umetniškim vodstvom glasbenika in skladatelja Janeza Dovča in spremljavi priznanih slovenskih glasbenikov, kot so Vesna Zornik, Katice, Brina, Irena Preda, Eva Hren in drugi, ter Boštjana Gombača, ki je dogodek tudi povezoval.

Deseto obletnico je pospremilo tudi odprtje razstave v nekdanji temnici Hostla Celica. Razstava, ki je nastala s pomočjo Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), opominja na zgodovino prostora, ki se je skozi edinstven koncept močne osnovne zgodbe skozi leta nadgrajeval in se ob pomoči ter sodelovanju arhitekture, filozofije, slikarstva, kiparstva in poezije tudi preobrazil. Razstavo sta odprla Peter Romavh, sin nekdanjega zapornika, in Cveta Stepanjan, žena nekdanjega zapornika.

Bojan Stepančič
Tomaž Juvan, direktor Hostla Celica