Slovenija

Začela se je vaja Slovenske vojske Premik 2013

STA / J.P.
27. 5. 2013, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes se je začela osrednja vaja Slovenske vojske (SV) Premik 2013, ki bo na ozemlju in v zračnem prostoru Slovenije potekala do 7. junija.

Slovenska vojska

Namen vaje je med drugim preskusiti zmogljivosti sil 1. brigade SV po izvedenem preoblikovanju, so danes sporočili z ministrstva za obrambo.

Poleg tega nameravajo med vajo preveriti pripravljenost deklariranih in odzivnih sil, usposobiti usmerjevalce združene ognjene podpore ter krepiti regionalno vlogo SV na področju načrtovanja in izvajanja združenih ognjev.

Vaja bo potekala tudi zunaj vadišč SV. Večjo prisotnost pripadnic in pripadnikov SV je že mogoče opaziti na območju Krasa, kjer od danes naprej poteka preverjanje končnih operativnih zmogljivosti čet 10. pehotnega polka, ki bo jeseni prevzel naloge na Kosovu. Na preostalih lokacijah (Porezen, Vrhovo, Gotenica in osrednje vadišče SV Postojna) bo vaja potekala v naslednjem tednu.

V tem tednu na vaji sodeluje okoli 280 pripadnikov SV. V prihodnjem tednu, ko bo večina aktivnosti potekala na osrednjem vadišču SV pri Postojni, pa bo sodelovalo okrog 800 pripadnikov SV. Prihodnji teden bo na vaji sodelovalo tudi okoli 50 pripadnikov hrvaških, italijanskih, madžarskih, francoskih, avstrijskih in ameriških oboroženih sil, ki bodo urili postopke usmerjanja združenega ognja, kar bo podpiralo 18 zračnih plovil. Poleg plovil SV bodo sodelovala še zračna plovila ameriške, avstrijske, italijanske in madžarske vojske.

Aktivnosti v zračnem prostoru bodo potekale v prihodnjem tednu predvidoma med 11. in 23. uro in s časovnimi presledki. Plovila bodo letela na višini med 100 metri nad vadiščem Poček in 6000 metri, in sicer po vnaprej določenih zračnih conah s krajšimi varnostnimi zaporami nekaterih con okoli vadišča Poček.

Zaradi vaje bo v tem času povečan promet vozil na razdaljah od vojašnic SV proti Kostanjevici na Krasu in Počku pri Postojni, v nedeljo pa tudi v smeri proti letališču Divača, kjer bo od 12. do 16. ure potekal vojaški miting, kamor so vabljeni vsi, ki jih zanimajo vojaška oprema in plovila, so še sporočili z ministrstva.