Slovenija

Olajšave pri zaposlovanju mladih

STA / J.P.
27. 5. 2013, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na delovnem obisku na Goriškem se danes mudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in poslanska skupina SD.

Mediaspeed
Anja Kopač Mrak

Po srečanju z župani, gospodarstveniki in predstavniki območnih organizacij SD je napovedala nekaj ukrepov za izboljšanje zaposlenosti, med drugim tudi olajšave delodajalcem pri zaposlovanju mladih.

S 1. julijem naj bi tako delodajalce, ki bodo zaposlili mlado brezposelno osebo do 29 let, oprostili plačila prispevkov. Nasploh bodo podprli ohranitev vsakega delovnega mesta ter ohranitev zdravih delovnih jeder v tistih podjetjih, ki so v stečaju ali likvidacijskem postopku.

Socialne stiske so tudi na Goriškem vse večje, več je tudi prošenj za socialne pomoči, zato je Kopač Mrakova obiskala tudi Center za socialno delo Nova Gorica.

"Predvsem je pomembno, da v letošnjem letu zaustavimo naraščanje brezposelnosti na območju celotne države. Tudi ta regija se sooča s podobnimi problemi kot celotna država, brezposelnost mladih narašča in prav to je eden od problemov, s katerimi se moramo bolj aktivno soočiti," je še dejala Kopač Mrakova.

Ministrica si je med obiskom Goriške ogledala šempetrsko družbo Letrike. Prepričana je namreč, da je prihodnost Slovenije v vlaganjih v razvoj in razvijanju izdelkov z veliko dodano vrednostjo.

Ob obisku sedanjih prostorov Varstveno delovnega centra v Stari gori je Kopač Mrakova izrazila podporo gradnji novega centra v središču Nove Gorice. Ob tem je pohvalila pripravljenost novogoriške mestne občine, ki je v letošnjem letu pripravljena prevzeti celoten potreben finančni delež, da bi do nadaljevanja gradnje vendarle prišlo. V prihodnjem letu bo država v okviru danih možnosti poskušala zagotoviti preostalih 60 odstotkov, saj je bil omenjeni projekt že večkrat uvrščen na državni seznam investicij, do realizacije pa zaradi različnih zapletov doslej še ni prišlo.

Tokrat so ostali brez dogovora o dokončanju in začetku uporabe centra za ostarele v Vrtojbi, ki čaka le še na zaključek investicije, saj problema ministrici niso predstavili.

"Vendar pa situacija v državi ni taka, da bi lahko zaključevali vse investicije naenkrat. Na tem področju smo se tako odločili za dokončanje varstveno delovnega centra v Novi Gorici," je povedala Kopač Mrakova.

Med tistimi, ki bi potrebovali davčne olajšave za ponovno obujanje gospodarstva, je predsednik DZ Janko Veber izpostavil predvsem lesno-predelovalno industrijo. "Ob tem se lahko opremo na naše lastne surovine, kar je zelo pomembno v tem času, ko iščemo nove izzive," je povedal Veber.