Slovenija

Črnomaljska obvoznica nared do novembra 2014

STA / J.P.
27. 5. 2013, 16.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Damlju pri Vinici so po približno petih letih od odprtja prvega odseka črnomaljske obvoznice z izbranim izvajalcem danes podpisali pogodbo o gradbenih delih za njeno dokončanje.

Dolenjski list

Vrednost naložbe je nekaj več kot 3,1 milijona evrov, skupaj s stroški investicije, odkupi zemljišč in drugim, pa bo naložba znašala nekaj več kot štiri milijone evrov.

Kot je ob današnjem podpisu pogodbe med občino Črnomelj, izvajalcem, novomeških podjetjem CGP, in Direkcijo RS za ceste povedal direktor slednje Gregor Ficko, bodo 85 odstotkov denarja za navedeno naložbo dobili iz evropskega sklada za regionalni razvoj, oba odseka črnomaljske obvoznice pa bosta skupaj stala približno osem milijonov evrov.

Rok za njeno dokončanje je 18 mesecev oz. november 2014, Črnomelj pa bo po njeni izgradnji in preusmeritvi glavnih prometnih tokov mimo njegovega središča lažje zadihal, je nadaljeval Ficko in še dodal, da projekt izgradnje 1,1 kilometrskega odseka z vso potrebno infrastrukturo - razen premostitvenega objekta preko reke Dobličice - ni tehnično zahteven.

Po besedah črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič bo obvoznica predvsem razbremenila tamkajšnje mestno središče, omogočila pa bo tudi hitrejšo povezavo s črnomaljskimi poslovnimi conami in hitrejšo pot proti mejnemu prehodu Vinica, je še dejala.

Nekaj več kot enokilometrski del drugega dela črnomaljske obvoznice po podatkih vodje službe za evropske zadeve in tehnično regulativo ter vodje projekta izgradnje črnomaljske obvoznice Irene Zore Willenpart obsega še približno pol kilometra priključnih cest in deviacij in 80-metrski most preko Dobličice.

V okviru navedenega projekta bodo zgradili še tri nova križišča oz. krožišče, T križišče in še štirikrako križišče, vso potrebno infrastrukturo s kolesarskimi stezami, površinami za pešce ter razsvetljavo. Uredili bodo tudi okolico obvoznice, občina pa bo financirala prestavitev komunalnih vodov in dela črnomaljskega vodovoda.

Kot je navedla Zore Willenpartova, so po prvotni oceni za izgradnjo drugega dela črnomaljske obvoznice dobili približno 6,6 milijona evrov evropskih sredstev, glede na prispele ponudbe pa je tega denarja več, kot ga bodo potrebovali. Sicer pa bodo z evropskim denarjem plačali odkupljena zemljišča in tudi nadzor gradnje, je še povedala.

Prvi odsek črnomaljske obvoznice so prometu predali leta 2008, zaradi pravno premoženjskega problema pri odkupu enega izmed zemljišč zanjo, pa se je začetek gradnje zavlekel.