Svet

Načrtovani novi napadi islamistov

STA / J.P.
27. 5. 2013, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nigrski predsednik Mahamadou Issoufou je danes zatrdil, da so napadalci, ki so minuli teden napadli vojaško oporišče in rudnik urana, v državo vstopili z juga Libije.

Reuters

Prav tam islamisti po njegovih besedah pripravljajo nove napade, katerih tarča naj bi bil tokrat Čad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadi so se minuli četrtek začeli z dvema samomorilskima eksplozijama v vojaškem oporišču v Agadezu na severu Nigra ter v 250 kilometrov oddaljenem rudniku urana, ki ga upravljajo Francozi.

Odgovornost za napade, v katerih je umrlo 38 ljudi, sta prevzeli dve islamistični skupini - Gibanje za enotnost in džihad v Zahodni Afriki (MUJAO) ter skupina, na čelu katere je Alžirec Mokhtar Belmokhtar. Šlo naj bi za maščevanje za sodelovanje Nigra v posredovanju Francije proti skrajnežem v Maliju.

Kot je danes zatrdil nigrski predsednik, se je za njegovo državo "glavna grožnja preselila z malijske na libijsko mejo".

Potrdil je, da so napadalci prišli z juga Libije in sedaj pripravljajo napad na sosednji Čad. Tudi ta je vpleten v posredovanje v Maliju.

"Situacija v Maliju, ki je posledica krize v Libiji, ne bi smela postaviti na stranski tir dolžnosti mednarodne skupnosti, da stabilizira razmere v Libiji, ki danes predstavlja glavni vir destabilizacije v regiji Sahela," je dejal.

Libijski premier Ali Zeidan je zavrnil trditve nigrskega predsednika, da so napadalci prišli iz Libije, in jih označil za "neutemeljene".

"(Nekdanji diktator Moamer) Gadafi je bil tisti, ki je izvažal terorizem. Nova Libija tega ne bo trpela," je dejal Zeidan po srečanju s predsednikom Sveta EU Hermanom Van Rompuyem v Bruslju.