Slovenija

SDS zahteva izredno sejo DZ glede stanja v pravosodju

STA / A.M.
26. 5. 2013, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanska skupina SDS je v petek vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ glede stanja v pravosodju. Kot so zapisali danes na svoji spletni strani, je stanje v slovenskem pravosodju v širšem pomenu besede, torej na sodiščih in tožilstvih, več kot zaskrbljujoče.

SDS

Za odločanje v državnem zboru predlagajo več sklepov - med drugim, da državni zbor državnotožilskemu svetu predlaga, da začne s postopki ugotavljanja odgovornosti generalnega državnega tožilca, sodnemu svetu pa, da se opredeli do dela predsednika vrhovnega sodišča.

Kot so zapisali, sodstvo ne deluje dovolj učinkovito in transparentno, zlasti pa ne dovolj hitro. S predolgim čakanjem na odločitve sodišč pa v kriznih razmerah največ izgublja zlasti gospodarstvo.

Temu, da je stanje v pravosodju zaskrbljujoče, po njihovih navedbah pritrjuje tudi dokument Evropske komisije z naslovom Pregled stanja na področju pravosodja, ki Slovenijo "uvršča na eno zadnjih mest v trajanju civilnih in gospodarskih zadev z vidika trajanja sojenja". Iz omenjenega dokumenta pa je, dodajajo v SDS, mogoče ugotoviti tudi, da imamo v Sloveniji daleč največje število sodnikov in sodnega osebja na število prebivalcev.

Poslanci SDS ob tem opozarjajo, da je vprašanje neodvisnosti sodstva in sodnikov v Sloveniji zelo pogosto zlorabljeno vprašanje in da "sodniki in tožilci pod krinko neodvisnosti sodstva pogosto branijo v preteklosti pridobljene lastne privilegije, skrivajo svoje slabo delo ali celo nedelo, skrivajo svoje napake pri sprejemanju odločitev in podobno, kar nima prav nič z njihovo neodvisnostjo".

Ob najaktualnejšem primeru izginotja oz. pobega Hilde Tovšak pa omenjajo tudi primer Balkanski bojevnik, afero Prijatelji v stečaju ter primer tožilke Aleksandre Štiblar.