Med pomembnejšimi gosti so bili srbski predsednik Tomislav Nikolić, srbski premier Ivica Dačić, jordanski kralj Abdulah II. ter predstavniki kraljevih družin iz Evrope, med drugim britanski princ Edward.

Nikolić je v govoru ocenil, da so danes popravili zgodovinsko krivico in storili korak k narodni enotnosti. "Srbski narod si več ne sme dovoliti delitev in krivic," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

K narodni enotnosti je pozval tudi Dačić. "S tem je zalepljen zadnji del mozaika, ki govori o zgodovini našega naroda in države. Preteklosti se ne da spremeniti, vendar se napake danes popravljajo. Zato je pomembno, da bo srbski narod v prihodnosti enoten, da ne dela napak," je dejal.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej, ki je vodil cerkveni obred, pa je menil, da je bila z današnjo pogrebno slovesnostjo popravljena velika zgodovinska krivica. "Človeško se je motiti, a tudi ugotoviti zmote in se pokesati," je dejal.

Pogreba se je udeležilo tudi na stotine podpornikov kraljeve družine, nekateri med njimi pa so čakajoč na slovesnost noč preživeli pred cerkvijo svetega Jurija, kjer se nahaja družinska grobnica družine Karađorđević.

Princ Aleksander II. Karađorđević je danes v Oplencu dejal, da je to zgodovinski dogodek tako za družino Karađorđević kot celotni srbski narod. "Danes so tukaj v Oplencu med Karađorđevići in med svojimi Srbi. Za mene kot starešino kraljevskega doma in potomca Karađorđevićev je to velik dan, žalosten, ampak tudi poln čustev in osebnih spominov. To je zgodovinski trenutek za kraljevo družino, a tudi za celoten srbski narod in Srbijo," je dejal.

Peter II. je umrl pred 43 leti v ZDA, njegove posmrtne ostanke pa so v Beograd prepeljali že januarja letos. V Srbijo so nato prepeljali še posmrtne ostanke njegove matere, kraljice Marije, ki je umrla leta 1961, in njegove žene, grške princese Aleksandre, ki je umrla leta 1993.

Peter je bil jugoslovanski kralj med letoma 1941 in 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko, kraljevi družini pa so prepovedali vrnitev v domovino. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA.

V Oplencu, ki leži kakih 80 kilometrov od Beograda, so že pokopana kralja Peter I. in Aleksander I. ter kneza Pavle in Aleksander kot tudi vodja prve srbske vstaje Karađorđe Petrović.