Slovenija

Celjska vojašnica odslej Vojašnica Franca Rozmana - Staneta

STA / J.P.
18. 5. 2013, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič je odredbo o preimenovanju podpisal v četrtek, na današnji slovesnosti pa bo slavnostni govornik.

Wikipedia
Celjska vojašnica

Tako celjska vojašnica kot tudi ostale pa obiskovalcem danes odpirajo svoja vrata.

Do lanskega junija je ime po partizanskem komandantu nosila vojašnica v ljubljanskih Mostah. Tedanji minister za obrambo Aleš Hojs jo je sklenil preimenovati v vojašnico Edvarda Peperka, ki je umrl med desetdnevno vojno leta 1991.

Hojs je po Jakičevem mnenju storil napako, "ko je izbrisal enega narodnega heroja", komandanta Staneta, zato je odločil, da bo po njem poimenoval eno od vojašnic s krajevnim imenom.

Slovenske vojašnice sicer ob dnevu Slovenske vojske, ki ga obeležujemo 15. maja, obiskovalcem že tradicionalno odprejo svoja vrata. Tako si bo minister po slovesnosti v spremstvu načelnika Generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča ogledal celjsko vojašnico.

Poleg vojašnice v Celju bodo vrata odprle tudi vojašnice v ljubljanskem Šentvidu, Slovenski Bistrici, Novem mestu, Kranju, Ankaranu, Cerkljah ob Krki, Mariboru, Murski Soboti in na Bohinjski Beli. Na prireditvi bodo obiskovalcem predstavili vojaški poklic in način življenja ter oborožitev in opremo enot, organiziran bo tudi pester program ostalih aktivnosti tako za otroke kot tudi za odrasle, so še sporočili z ministrstva za obrambo.