Slovenija

V Ljubljani četrtič prireditev Migamo za zdravje žensk

STA / J.P.
18. 5. 2013, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob mednarodnem dnevu aktivnosti za zdravje žensk danes med 9. in 13. uro že četrto leto zapored potekal rekreacijsko-izobraževalni dogodek Migamo za zdravje žensk.

Facebook
Na Stritarjevi ulici in Tromostovju bodo sočasno potekale rekreativne in otroške delavnice ter preventivni pregledi.

V središče Ljubljane vabijo vse, ki želijo izvedeti več o ohranjanju zdravja, zdravem načinu življenja in spopadanju z določenimi boleznimi.

Na Stritarjevi ulici in Tromostovju bodo sočasno potekale rekreativne in otroške delavnice ter preventivni pregledi. Namesto teka in hoje se boste lahko pobližje spoznali z nordijsko hojo, v ospredju pa bo tokrat Preventivni krog, kjer bodo potekale brezplačne aktivnosti, kot so EKG srca, merjenje krvnega sladkorja, merjenje tlaka, ultrazvočno merjenje kostne gostote na petnici, izračunavanje tveganja za zlome, so sporočili organizatorji.

Na prireditvi bodo sodelovali Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, Društvo za zdravje srca in ožilja, Društvo bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo in Društvo za boj proti raku. Na stojnicah društev pripravljajo posvete in izobraževalne vsebine o osteoporozi, raku materničnega vratu, spolnem in reproduktivnem zdravju, kontracepciji, boleznih srca in ožilja, kronični vnetni črevesni bolezni, zdravi prehrani ter prikazu in preizkusu oživljanja nezavestne osebe.

V omenjenih društvih menijo, da tudi slovenske ženske v družini pogosto živijo izključno vlogo negovalk, ob tem pa pozabljajo na lastno zdravje. Z dogodkom Migajmo za zdravje žensk jih želijo vzpodbuditi, da storijo korak naprej za daljše, bolj zdravo in srečnejše življenje.

Zato jih pozivajo, naj svoje zdravje uvrstijo na sam vrh prioritetne lestvice. Po mnenju omenjenih društev lahko marsikaj storimo, da bi čim dalj ohranili svoje zdravje in preprečevali bolezni. Raziskave kažejo, da je zdravstveno stanje v družinah, v katerih ženske dobro skrbijo zase in za svoje zdravje, bistveno boljše kot v tistih, kjer vztrajno delajo zgolj za blagor drugih, so še zapisali.