Slovenija

Predsednik Pahor odprl Lumarjevo aktivno hišo

STA
16. 5. 2013, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik države Borut Pahor je danes v Dragočajni pri Medvodah odprl Lumarjevo aktivno hišo za poskusno bivanje, ki je v celoti plod slovenskega znanja. Za Pahorja je ta aktivna hiša pokazatelj, da imamo Slovenci znanja, pridnosti in ambicioznosti dovolj in da lahko s tem uspemo.

Facebook

"Neposredno stojim pred odgovorom na vprašanje, ki si ga ljudje v zadnjih letih krize zastavljajo, in to je, kako se bomo iz nje izvlekli. Iz krize se bomo izvlekli zaradi tistih ljudi s poslovno vizijo, ki razmišljajo v današnjem času skozi prespektivo prihodnosti in so sposobni proizvesti izdelke ali storitve, ki so konkurenčne v domačem in mednarodnem okolju," je ob odprtju hiše dejal predsednik republike.
Po njegovih besedah so leta krize prinesla tudi grenka spoznanja o ruševinah nekaterih gospodarskih šampionov, ki jih danes ni več. Vendar pa je po predsednikovi oceni danes morda priložnost, da se opozori na tiste, ki kažejo drugačno podobo slovenske gospodarske, socialne in siceršnje prihodnosti.

"Takšne, ki bo vpeta v najbolj sodobne tehnološke, znanstvene, poslovne, proizvodne in storitvene tokove v Evropi in v svetu," je poudaril Pahor.

Kot predsedniku republike je Pahorju v veliko zadoščenje, da ob dvomu precejšnega dela javnosti, ali bo Sloveniji sploh uspelo premagati krčevita leta kriza, ki niso prizanesla skoraj nikomur, vendarle iz dneva v dan bolj in večkrat opaža, da "na ruševinah starega nastaja novo".
Direktor družbe Lumar Marko Lukić je pojasnil, da je hiša v celoti plod slovenskega znanja. V Lumarju so namreč prepričani, da lahko svojo prihodnost gradijo predvsem na vlaganju v znanje in tehnološki razvoj.
"Verjamemo, da nam lahko znanje zagotavlja kolikor toliko varno prihodnost. To še posebej velja za podjetja, ki prihajajo iz tako zahtevne branže kot je gradbeništvo," je poudaril.
Po Lukićevem mnenju je danes prišel čas, ko je treba počistiti s praksami iz preteklosti, ko se je zdelo, da je dovolj biti samo premeten. Danes je prišel čas, ki odpira prostor za tiste, ki v znanje verjamejo, je poudaril in menil, da bi se podobno morala zgledovati tudi naša država.
Pri snovanju aktivne hiše - trenutno gre za najbolj tehnološko napredno hišo v Evropi - so po njegovih pojasnilih posebno pozornost namenili kakovosti bivanja in šele v drugi vrsti sami energetski učinkovitosti. Zato ima hiša nadpovprečno veliko steklenih površin.
V celoti je grajena iz ekoloških materialov, ki v fazi proizvodnje najmanj obremenjujejo okolje. "To je nekaj, kar bo še kako pomembno v prihodnosti," je poudaril Kukić in dodal, da se lahko te materiale po uporabi ponovno uporabi ali reciklira.
Aktivno hišo odlikujejo tudi gradnja sončne elektrarne, sončnih sprejemnikov za pripravo tople vode, strešna okna, zbiranje deževnice za uporabo v sanitarne namene in za zalivanje ter pametne inštalacije. Te so zasnovane tako, da so enostavne za uporabo, lažje kot mobilniki, je še navedel direktor Lumarja.