Slovenija

RTV prispevek spet višji

STA / S.R.
16. 5. 2013, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je na današnji seji potrdila dogovor o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju, ki so ga v torek parafirali vladni in sindikalni pogajalci, je potrdil minister Gregor Virant.

Radioeurope.eu

S predlaganimi spremembami zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto se je med drugim odločila še za višji rtv-prispevek in že napovedan dvig DDV.

Spremembe zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto gredo v smeri večje fleksibilnosti pri prerazporejanju materialnih stroškov, kar je bila tudi ena od ključnih zahtev sindikatov. Hkrati usklajene spremembe prelagajo napredovanje javnih uslužbencev na prihodnje leto, določajo višino regresa za prihodnje leto za javne uslužbence in funkcionarje ter urejajo izplačilo razlike zneska za letni regres za lani na podlagi sodnih odločb za vse javne uslužbence in funkcionarje.

Med poglavitnimi rešitvami sprememb zakona pa je tudi višji rtv-prispevek. Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je že v ponedeljek dejal, da sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) pričakujejo zvišanje rtv-prispevka, a da jim tega ni mogel zagotoviti in bo to verjetno edina točka, o kateri bo zadnjo besedo imela vlada.

Rtv-prispevek je bil sicer od 1. januarja letos nižji za pet odstotkov in so gospodinjstva mesečno plačevala 12,11 evra, po novem pa bodo morala znova plačevati 12,75 evra, torej toliko, kot je rtv-prispevek znašal lani.

S spremembo zakona o izvrševanju proračunov pa vlada v skladu z napovedmi zvišuje tudi že napovedano stopnjo davka na dodano vrednost, s čimer se bodo prihodki proračuna države povečali za okoli 250 milijonov evrov.

Predlog zakona sicer vlada poslancem predlaga v sprejem po nujnem postopku.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so sicer v torek parafirali dogovor o varčevalnih ukrepih, stavkovni sporazum in spremembe zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto. O podpisu bodo najpozneje do ponedeljka dokončno odločili vsi organi sindikatov, pričakovati pa je zadostno podporo. Poslanci bodo dokumente predvidoma obravnavali v torek, ukrepi pa bi začeli veljati s 1. junijem.

Dogovor med drugim predvideva posege v osnovne plače javnih uslužbencev ter nižja vplačila za dodatno pokojninsko zavarovanje. Letos bi z ukrepi privarčevali 108,6 milijona, prihodnje leto pa 182,6 milijona evrov. S prerazporeditvami bi letos zagotovili še 99,3 milijona evrov, naslednje leto pa 25,3 milijona evrov.