Slovenija

V UKC testiranje prvega celotnega umetnega srca

STA / S.R.
16. 5. 2013, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francosko podjetje Carmat je v štirih državah, med njimi v Sloveniji, dobilo dovoljenje za klinično testiranje svojega umetnega srca na ljudeh.

Thinkstock

Gre za potencialno revolucionarno napravo, ki bi lahko kot prva v celoti nadomestila bolna srca bolnikov. Prvi testi srca na ljudeh bodo potekali še v Belgiji, na Poljskem in v Savdski Arabiji.

Carmatovo bioprotetično celotno umetno srce je, kot zatrjujejo v francoskem koncernu, najbolj napreden tovrsten prototip na svetu, ki naj bi v prihodnosti popolnoma nadomestil bolna srca bolnikov in tako na desettisoče bolnikom letno ponudil neprimerljivo boljšo kvaliteto življenja.

Že izpeljanemu predkliničnemu testiranju na živalih in laboratorijskim testom bodo tako zdaj sledila prva klinična testiranja. Te so odobrili v štirih priznanih centrih srčne kirurgije - Univerzitetni bolnišnici St Pierre v Bruslju, Šlezijskem centru za srčne bolezni v poljskem mestu Zabrze, Srčnem centru princa sultana v savdskem Rijadu in ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC).

Vodje oddelkov za srčno kirurgijo omenjenih štirih ustanov, med njimi vodja oddelka za kardiovaskularno kirurgijo na UKC Borut Geršak, so v skupni izjavi v torek zapisali, da "z veseljem delijo svoje izkušnje in znanje ter tako prispevajo k temu izrednemu projektu, saj je končna faza odpovedi srca vsekakor mednarodni zdravstveni izziv".

Carmatovo umetno srce bi lahko na tem področju "prineslo resnično inovacijo", zato se veselijo "raziskovanja njegovih potencialnih koristi za naše bolnike", so še sporočili.

Za STA so na vprašanje glede testiranja na UKC za zdaj pojasnili le, da gre za začetno fazo klinične uporabe, zato v tem trenutku ne morejo povedati nič konkretnega.

S kroničnimi in akutnimi boleznimi srca se spopada več kot sto milijonov ljudi v razvitih državah. Zaenkrat najhujšim srčnim bolnikom presajajo srca drugih ljudi, a donatorjev kronično primanjkuje. Poleg tega so presaditve srca zelo kompleksne operacije, ki jih spremljajo številni zapleti in tveganja.

Umetna srca, ki so trenutno na voljo bolnikom, so namenjena le začasnemu delovanju do največ nekaj let in ne predstavljajo alternative presaditvi srca. Delujejo na tlak, tako da ima bolnik iz telesa napeljani dve cevi, priključeni na pnevmatski gonilnik, ki povzroča premikanje membran.

Nova naprava medtem deluje in je videti podobno kot pravo srce. Sestavljata jo dve votlini, podobni srčnima prekatoma. Deli ju posebna membrana, ki se s pomočjo posebne aktivne tekočine premika. Membrana tako posnema delovanje prekatnega pretina pri krčenju srca ter ustvarja pretok krvi v in iz naprave. Naprava je poleg tega opremljena z nizom elektronskih senzorjev in mikrokrmilnikom, ki delovanje proteze - srčni pulz in pretok krvi - prilagaja vsakokratnim potrebam pacienta.

Bioprotetično srce je poleg tega prekrito s posebnim najmodernejšimi biopolimernimi materiali, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov ob vsaditvi in nevarnost, da bi telo prejemnika zavrnilo srce. Velik izziv naj bi sicer pri razvoju srca predstavljalo njegovo napajanje oziroma polnjenje baterij, ki ga poganjajo.

Carmat je medicinsko-tehnološko podjetje, ki je zraslo iz sodelovanja med slovitim francoskim kirurgom Alainom Carpentierjem ter evropskim obrambnim in varnostnim koncernom EADS. Pri razvoju njegovega projekta številka ena - umetnega srca, biokompatibilnega s človeškim telesom - so bili tako uporabljeni najnovejši biomateriali in tehnologije.

Ob objavi novice o nadaljnjih testiranjih je cena Carmatovih delnic poskočila za 25 odstotkov.