Slovenija

Tomaž Gantar: Med koalicijskimi poslanci široko soglasje

STA
10. 5. 2013, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da je med koalicijskimi poslanci široko soglasje za sprejem interventnega zakona, ki predvideva razširitev prispevnih stopenj po načelu vsak prihodek šteje.

mediaspeed
Minister za zdravje Tomaž Gantar

"Ne gre za začasen ukrep. To je tudi izhodišče za pripravo še sistemske zakonodaje," je dejal po sestanku s koalicijskimi člani odbora DZ za zdravstvo. Kot je v današnji izjavi za medije dejal Gantar, je v koaliciji vendarle naletel na razumevanje za predloge ministrstva. Med poslanci koalicije ni bilo dvoma, da so ukrepi v tem trenutku potrebni, je dejal in dodal, da bo država na ta način zbrala okoli 100 milijonov evrov.

Po Gantarjevih besedah gre za spremembe v prispevnih osnovah nekaterih skupin, ki so zdaj bistveno drugače plačevali. V zvezi s prihodki oziroma dohodki posameznikov, kot so avtorske pogodbe, sejnine, pa so različni pogledi. Za večino kmetov se po tem predlogu ne spremeni nič, kdor pa je vplačeval prispevke samo na osnovi katastrskega dohodka, bo zdaj moral plačati nekaj več, je poudaril Gantar.

Samostojni podjetniki bodo morali po novem prispevati več. To se ministru zdi pravično: "Praviloma samostojni podjetniki vplačujejo pol manj kot redno zaposleni, kar se zdi nepravično in zdaj ta količnik povišujemo".

Ob tem je spomnil, da redno zaposleni zdravstveni zavarovalnici iz naslova plač prispevajo 1,8 milijarde evrov od skupaj 2,2 milijarde evrov. Znova je poudaril, da zagovarja sistem solidarnosti, zato morajo biti samostojni podjetniki tudi solidarni in prispevati za zdravstvene storitve.

"Delavca, ki prejema 500 evrov mesečno, nihče ne vpraša, ali bo vplačal za zdravstvo 100 evrov, ampak se mu enostavno vzame. Nekdo drug, ki lahko služi bistveno drugače in več pa vplačuje nesorazmerno manj in tu gre za približevanje obremenitev za vplačila zdravstvenih prispevkov," je opozoril Gantar.

Ukrepi so po njegovi oceni usmerjeni v to, da se odpravijo nepravilnosti, v smislu neenakomernih obremenitev pri vplačevanju prispevkov. Pri tem se vsak dohodek šteje in ne samo plača, kar pomeni, da se bo s tem prispevkom obremenilo tudi dohodke iz drugih virov.

Glede dividend od premoženja pa je minister dejal, da je to vprašanje "do neke mere še odprto". "Zagovarjamo tudi to, glede na to, da je to ponekod bistveno večji delež v prihodku posameznika kot iz naslova plač," je pojasnil Gantar, ki do torka pričakuje še nekatere pripombe. Te morajo uskladiti preden bo celoten predlog ukrepov šel v nadaljnjo obravnavo.

Glede prenosa določenih obveznosti v proračun pa so mnenja med poslanci, kot je navedel, deljena. "Mi še vedno zagovarjamo, da nekatere pravice ne sodijo v obvezno zdravstveno zavarovanje," je dejal in spomnil, da mu je finančni minister Uroš Čufer v četrtek na vladi zagotovil, da "bo pripravljen na dogovor glede kompenzacije zaradi večjih obremenitev predvsem zdravil in medicinskih pripomočkov".

Minister je še poudaril, da so ukrepi tudi izhodišče za pripravo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Vse to se nanaša na novelo oz. del zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je dejal Gantar in dodal, da bo zakon deležen celovite prenove. Minister upa, da bo zakon do konca leta pripravljen za javno obravnavo.