Slovenija

SD proti privatizaciji, a politične krize ne bo povzročala

STA / S.R.
10. 5. 2013, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

SD bo proti privatizaciji državnega premoženja, a politične krize ne bo povzročala, je danes zatrdil predsednik stranke Igor Lukšič.

Mediaspeed
Igor Lukšič (SD).

Kako bodo poslanci SD glasovali o paketu podjetij za prodajo ni bil jasen, je bil pa seznam po njegovem narejen ad hoc in je koalicijsko neusklajen. "To je licitacija, to je neresno, nezrelo," je ocenil.

Po Lukšičevem prepričanju ne bi smeli razmišljati o razprodaji, temveč o tem, kako premoženje plemenititi in na katerih podjetjih graditi razvoj.

Med ukrepi za izhodi iz krize vlada predvideva tudi prodajo 15 podjetij, med drugim NKBM in Telekoma Slovenije. Do prodaje zadnjega so bili v SD vedno kritični, to namero pa so označili celo z veleizdajo.

Po seji vlade so tudi v SD pojasnili, da so bili njihovi ministri proti privatizaciji, oba programska protikrizna dokumenta pa da sta bila sprejeta soglasno.

Vendar Lukšič danes ni konkretno odgovoril, kako so ministri glasovali, če je bil spisek predlogov za prodajo podjetij v sklopu vseh ukrepov. "Nisem se s tem ukvarjal. Ne ukvarjam se s tem, ob katerih točkam ministri dvigujejo roko," je pojasnil.

Na vprašanje, ali bodo poslanci SD glasovali proti paketu za prodajo podjetij, pa je Lukšič na današnji novinarski konferenci odgovoril: "Mi smo bili vseskozi proti. Ne bomo spreminjali stališča".

Ob vnovičnem vprašanju pa je pojasnil, da bodo vedno dvignili roko "za paket, od katerega je odvisna stabilnost Slovenije". "Tu bomo pristali tudi na to, da se z nami manipulira, kot je bilo to v tem primeru," je dodal.

Tako je zatrdil, da bo SD nasprotovala tudi prodaji Telekoma, kot vedno doslej. A ob tem je ocenil, da v DZ za to obstaja druga koalicija, druga večina.

Lukšič meni, da s spiska podjetij za prodajo ni razbrati nobenega kriterija in da gre za nadaljevanje politike prejšnje vlade. "Nekateri si res predstavljajo, da strategija pomeni, da si bodo razdelili, kdo bo od česa kaj imel," je dejal.

SD se po njegovih besedah zavzema za to, da Slovenija najprej oblikuje strategijo za razpolaganje in upravljanje državnega premoženja in znotraj tega predvidi, na katerih podjetjih bo gradila razvoj.

Prav tako "moramo dati morebitnih mednarodnim partnerjem jasno vedeti, da iščemo strateške partnerje za razvoj v Sloveniji". Lukšič tudi ni za to, da bi banke sanirali zato, da jih potem prodamo.

Glede dviga DDV, ki ga predvideva vlada, je imela SD po Lukšičevih besedah vedno enako stališče. Ocenjuje sicer, da je dvig DDV slabša možnost kot so bili prejšnji davki na dobiček in dohodke zlasti bolj premožnih, a je to po njegovem mnenju v tem trenutku najboljša rešitev. Sicer pa je prepričan, da bo dvig DDV bremenil zlasti bogate, ki več trošijo.

Po Lukšičevem prepričanju v Sloveniji tudi preveč govorimo o tem, kaj Evropa od nas zahteva. Poudarja namreč, da gre ob pripravljanju ukrepov za vprašanje dolgoročnega razvoja Slovenije.

Dotaknil se je tudi vprašanja korupcije v Sloveniji. Ne ve namreč, kdo bi lahko pričakoval drugačno oceno kot so jo o tem izrekli menedžerji, "če sta dva najmočnejša človeka v državi pod sumom korupcije, moč pa se jima še krepi".

"Janša bo v soboto izvoljen za predsednika stranke, ljubljanski župan Zoran Janković pa na partizanskih proslavah pojasnjuje, kako ni kriv. In publika temu ploska," je bil oster predsednik SD.

Kot ugotavlja, je bil odstop Jankovića z vrha PS dober znak, zdaj pa da bi želel imeti večji vpliv na državno politiko. Prepričan je, da ima Janković moč, da "izbije sodu dno". Na vprašanje, ali Janković vpliva na vodenje vlade, pa je Lukšič odgovoril tudi z oceno, da imamo znotraj politike preveč neformalnih vplivov.