Zanimivosti

Vlada zahteva umik načrtov za 3D pištole

STA / S.R.
10. 5. 2013, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška vlada je zahtevala, da se s spleta umaknejo načrti za pištole, narejene s tehnologijo 3D tiskanja. Zahteva prihaja po tem, ko so bili načrti za izdelavo plastične pištole s spleta preneseni že več kot 100.000-krat.

Vlada je kontaktirala oblikovalca pištole in mu namignila, da bi z objavo načrtov utegnil kršiti orožarsko zakonodajo.

Ameriški urad za nadzor trgovine z orožjem je stopil v stik z ustanoviteljem podjetja Defense Distributed Codyjem Wilsonom in zahteval umik načrtov, dokler Wilson ne dokaže, da z objavo datotek na spletu, tako da so lahko načrte prenesli tudi ljudje zunaj ZDA, ni kršil zakonodaje, ki ureja čezmejno trgovino z orožjem.

"Moramo upoštevati zahtevo," je povedal Wilson, a dodal, da so očitki ameriške vlade neutemeljeni, saj je bilo njegovo podjetje ustanovljeno tako, da mu ni treba upoštevati zakonodaje za nadzor orožja. Obenem je pozdravil posredovanje ameriške vlade, saj se bo sedaj pokazalo, ali je možno zajeziti širjenje pištol, narejenih s 3D tiskalnikom.

A kljub temu da so bili načrti umaknjeni s spletne strani Defense Distributed, to verjetno ne bo preprečilo ljudem dostopa do teh datotek. Veliko število povezav do kopij načrtov so namreč že objavili na spletnih straneh za izmenjavo datotek, poroča britanski BBC.

V Defense Distributed so pištolo razvijali več let. V ZDA je izdelava pištole zakonita, v kolikor pa je pištola narejena z namenom prodaje, proizvajalec potrebuje licenco urada za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF), ki jo je Wilson dobil.