Slovenija

V ZSSS proti ukrepom na račun malega človeka

STA / S.R.
10. 5. 2013, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V svobodnih sindikatih ob programu stabilnosti, ki ga je vlada poslala v Bruselj, opozarjajo, da zniževanje nadomestila brezposelnim, zamrznitev socialne pomoči in pokojnin niso ustrezni ukrepi, saj bodo prizadeli malega človeka.

Mediaspeed
Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS)

 V zvezi društev upokojencev pa pravijo, da so na zamrznitve pokojnin že navajeni. Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarja, da je v denarna nadomestila za brezposelne posegla že delovna zakonodaja. Poleg tega pravi, da je treba upoštevati tudi zviševanje DDV, ki ga napoveduje program stabilnosti 2013-2014. "Kupna moč ljudi se bo znižala in živeli bodo še težje kot zdaj," je poudaril za STA.

Sicer pa se nadomestilo ne more znižati le na podlagi zapisa v programu stabilnosti, pravi. "Ko bo program pred dejanskim uresničevanjem, pričakujemo, da se bo vlada s sindikati še pogajala," je dejal.

Tudi zamrznitev pokojnin bo po njegovem opozorilu prizadela kategorijo ljudi, ki živijo v težkih finančnih razmerah. "Zlasti upokojenci, ki so brez partnerja, že danes živijo na robu revščine ali pa že v revščini. Na vsak poseg so zelo občutljivi, zato se tudi s tem ukrepom ne strinjamo," je dejal.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) pravijo, da so na zamrznitve pokojnin "že navajeni". "To bomo pač morali pretrpeti," je za STA dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak. Glede omejitev pri izplačilu letnega dodatka, ki jo je uvedel še zakon za uravnoteženje javnih financ, pa se med upokojenci že zbirajo glasovi za iskanje pravice na sodišču. "Med upokojenci je velik upor, saj pri nekaterih v državi veljajo omejitve, pri drugih pa ne. Poglejmo samo izplačilo regresa v NLB," je še dejala predsednica Zdusa.

Program stabilnosti predvideva sredstva za socialne transferje posameznikom in gospodinjstvom na ravni, ki ne bo presegla sprejetega proračuna za leto 2013. Med drugim naj bi to dosegli z znižanjem denarnega nadomestila brezposelnim linearno za tri odstotke. Poleg tega pa ne bo usklajevanja pokojnin in socialnih prejemkov.